Помагат на правителството да формира политика за интеграцията на бежанците 09.01 | 20:20

На посещение у нас са представители на ОИСР, които ще съдействат на кабинета

От Мая Александрова

Oрганизацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ще подпомогне правителството за формиране на политиката за интеграцията на бежанците.

Днес на двудневно посещение в България са пристигнали Жан-Кристоф Дюмон - началник отдел "Международна миграция" в дирекцията "Заетост и социална политика" на ОИСР и Томас Либиг - главен администратор в същия отдел.

Визитата е във връзка с отправена молба от българското правителство за съдействие при изготвянето на стратегическите документи в областта за интеграцията на бежанците в България за периода 2014-2016 г., като част от миграционната политика при отчитане на ефекта върху икономиката на страната.

Експертите от OИСР са се срещнали с вицепремиера Даниела Бобева.

Утре предстоят разговори с представители на МВР, МВнР, МТСП, Държавната агенция за бежанците, МОН и МЗ.

Програмата предвижда и посещение на Интеграционния център към Държавната агенция за бежанците, както и среща с представителите на международните организации и най-активните неправителствени организации, които имат отношение към интеграцията на бежанците, информира БТА.

Това първо посещение ще постави началото на трайно сътрудничество с ОИСР по въпросите на миграцията и интеграцията на бежанците, отбелязват от правителствената пресслужба.

Очаква се в резултат на посещението да бъдат предоставени препоръки и насоки по отношение на институционалната рамка, законодателството и политиката в областта на интеграцията на бежанците.

Водещи

Най-четени