Помощта за бизнеса се удължава с 3 месеца, удрят рамо на хотелиери и кръчмари 29.06 | 15:30

"Мярката 60/40 от 1 юли ще действа заедно с две операции по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Работодателите ще могат да кандидатстват както по мярката 60/40, така и за компенсации от 290 лв. в секторите "Пътнически превоз" и съответно "Туризъм". , каза Деница Сачева

От iNews.bg

Неочакван мир се възцари в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Днес в Гранитна зала на Министерския съвет се проведе първо присъствено заседание на тристранката след края на извънредното положение, свързано с коронавируса Covid-19.

На него бе обсъден проект на постановление за определяне на условията и реда за изплащане на средства за запазване на заетостта на работници и служители и след извънредата епидемична обстановка.

Утре изтича срокът на действие на досегашните мерки за подпомогане на бизнеса и работниците, свързани най-вече с известната мярка 60/40, припомня флагман.бг. Сега идеята е тя да продължи да действа от 1 юли до 30 септември, както одобри и НСТС днес.

Ще действат и други мерки, като приоритет ще бъдат туризмът и ресторантьорството. Противоречия между синдикати, работодатели и правителство по темата на практика няма.

Вицепремиерът Марияна Николова обяви на брифинг след заседанието на НСТС: "В сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" за наети след 1 юни 2020 г. критерият е осигурителен доход за длъжността. Право да получат средства имат работодатели от всички икономически дейности с изключение на някои сектори. НСТС постигна единодушна подкрепа за проекта на постановление."

Министърът на труда Деница Сачева каза от своя страна: "Мярката 60/40 от 1 юли ще действа заедно с две операции по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Работодателите ще могат да кандидатстват както по мярката 60/40, така и за компенсации от 290 лв. в секторите "Пътнически превоз" и съответно "Туризъм". Това е решение на Министерски съвет от миналата седмица. Общият размер на компенсациите за работодателите, които ползват двете мерки, ще бъде до 80%, като от 1 юли работодателите също ще могат да кандидатстват и по мярката "Заетост за теб", с която биха могли да наемат безработни лица, за които за период от три месеца ще получават 610 лв. плюс осигуровките. Ако работодател кандидатства по мярката "Заетост за теб" заедно с 60/40, не може да кандидатства за едно и също лице. Т.е. или лицето е безработно и е наето по мярката "Заетост за теб", или лицето съответно е служител или работник във фирмата и вече може да получи компенсация по 60/40."

Според Сачева, Агенцията по заетостта и Националният осигурителен институт ще бъдат необичайно натоварени в следващите месеци заради мерките, което било предизвикателство. 

"Изплатените средства до момента по настоящия дизайн на мярката 60/40 са в размер на 114,7 млн. лева, като с тях е запазена заетостта на около 150 хиляди души. Очакваме, разбира се, плащанията да продължат. Ние имаме заявления за почти 290 хиляди души от почти 18 хиляди работодатели. Това, което сме предложили в момента с новия дизайн на мярката, от една страна, действително се разширява малко обхватът на секторите, които биха могли да кандидатстват, но слагаме специален акцент върху работниците и служителите, които са в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" и по-специално върху сезонните работници", заяви още министърът на труда. 

Възможност да кандидатстват ще имат и търговци от медицинския сектор, които нямат договор с Националната здравно-осигурителна каса. 

Сачева благодари и за усилията на колегите си в Министерски съвет - вицепремиерите Марияна Николова и Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов. 

"Изключително силен беше диалогът съответно и с колегите Росен Желязков като министър на транспорта и Николина Ангелкова в сектора "Туризъм", за който, както виждате, правим и най-големи изключения и се опитваме да бъдем максимално полезни, така че да облекчим и без друго трудната ситуация в тези икономически сектори", заключи Деница Сачева. 

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България обяви, че всички работодателски организации подкрепят новите мерки за подпомогане на бизнеса. 

От друга страна, Пламен Димитров от КНСБ каза, че и синдикатите подкрепят новото проектопостановление. Той благодари на министър Сачева, с която имали "доста тежки спорове". Димитров също подчерта, че в случая се дава предимство на сезонната дейност.

Водещи

Най-четени