Поне 1% от минималната заплата във фонд "Ремонт и обновяване" 07.07 | 15:46

Собствениците на жилища в общи сгради са длъжни да внесат сумата за поддръжка на етажната собственост

От Андриян Георгиев

Не по-малко от 1% от минималната работна заплата трябва да е размерът на вноската във фонд "Ремонт и обновяване", който общото събрание на собствениците в жилищните сгради поддържат.

Това приеха депутатите, които гласуваха на второ четене част от промените в Закона за управление на етажната собственост, предава БТА.

В действащия сега закон няма изискване колко да бъде вноската и кога да се набира от собствениците в сградата. 

Приетите днес промени предвиждат средствата във фонда да се набират ежемесечно от собствениците в размер, определен с решение на Общото събрание на блока.

Вноската трябва да бъде съобразно идеалните части на отделните собственици в общите части на етажната собственост, но да не е по-малко от 1% от минималната работна заплата.

Жилищните кооперации ще могат да теглят кредити за ремонти
Ако живущите в кооперацията решат да я санират с европейски средства, те трябва да направят сдружение на собствениците. То може да се учреди със съгласието на две трети от тях.

За домоуправител вече може да бъде избиран и човек, който не е собственик, а наемател в блока.
Общото събрание на жилищната кооперация може да приема решения за вземене на кредити за необходими или неотложни ремонти, както и за полезни разходи.

Общото събрание ще може да приема и решения за присъединяване  към топлопреносната и газоснабдителната мрежа или за прекратяване на тези услуги.

То може да бъде свикано от всеки собственик или ползвател в неотложни случаи или ако е минала повече от една година от последното проведено събрание. Това става  чрез покана, поставена на видно място на входа на сградата, но не по-късно от 7 дни преди датата, а в спешни случаи - 24 часа по-рано.

Водещи

Най-четени