Поне 150 хил. коледни дръвчета ще има на българския пазар 09.12 | 16:48

Цените на едро се определят от вида и височинатаЦените на едро се определят от вида и височината

От Ивайло Ачев

От началото на месец декември стартира кампанията за добив на коледни дръвчета в страната, съобщава Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

През тази година за нуждите на пазара в зависимост от търсенето могат да бъдат осигурени над 150 000 дръвчета. Дръвчетата са предимно от видовете смърч, обикновена и дуглазка ела, бял и черен бор, кедър и секвоя. Купувачите могат да избират между живи дръвчета в контейнери и отсечени.

Цените на едро се определят от вида и височината. Търговците могат да закупят различните дървесни видове на цени, вариращи от 3 до 20 лева за брой. Между 5 и 30 лева са предлаганите елхи в контейнери. По-евтини са отсечените и се предлагат на цени на едро до 16 лева. За смърча, който е най-разпространеният вид коледно дръвче, търговците ще трябва да платят между 6 и 15 лева за брой в контейнер и от 4 до 13 лева за отсечено дръвче. 

Освен това Изпълнителната агенция по горите започна и масирани проверки за добив, транспорт и продажба на коледни дръвчета. Добивът на коледни елхи се извършва при спазване на разпоредбите на Закона за горите. Транспортирането става задължително с превозен билет. В него трябва да са вписани данни за продавача и купувача, дата и час на тръгване на превозното средство, вид и количество на превозваните дръвчета или зеленина и клони. Също така се посочват и данни за документа, въз основа на който са добити, придобити или получени елхите. Директорът на съответното държавно горско или ловно стопанство оправомощава длъжностни лица, които издават превозните билети. Такъв документ може да бъде издадени и от лице, регистрирано за упражняване на лесовъдска практика.

При установяване на нарушения ще се налагат и глоби. Санкциите тази година са по-високи. За физически лица глобата е от 50 до 3 000 лева, а за юридически от 100 до 5 000 лева.

Водещи

Най-четени