Поне интернетът ни е интернет - радваме се на скорост стрела 13.11 | 22:00

Необходим е обаче ръст на инвестициите

От Теодора Кокаланова

За съжаление напоследък страната ни попада на дъното на положителни класации, спъват ни безработицата, бедността, негативизмът, които са завладели българина. За щастие в така създалата се мрачна картина се вижда светлина в тунела и оптимизъм. Родината оглавява класация за най-бърз интернет в Европа. 

България е на първо място в Европейския съюз по скоростта на фиксиран широколентов интернет, но не бързайте да се радвате. В живота важи едно правило "не всичко може да е розово". При проникването му сред населението страната ни изостава значително и е предпоследна на Стария континент.

Това стана ясно по време на годишната среща на Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО) в Правец в сряда (12 ноември).

България заема незавидното предпоследно място по този показател в целия ЕС. Това представлява проблем за страната, защото може трудно да се изпълни планът на Европейската комисия за дигитална политика до 2020 г. Брюксел предвижда дотогава 50% от населението на съюза да имат достъп до интернет със скорост от 100 Mbps.

За да може да покрие изискванията на ЕС, България и операторите трябва да положат доста усилия и инвестиции, за да увеличат обхвата на фиксираните интернет мрежи, съобщава Капитал. Именно за това общите очаквания в индустрията са за консолидация на пазара, който в момента е доста фрагментиран. Подобни процеси вече се наблюдават, сочат данните на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Според председателя на регулатора Георги Лозанов консолидацията на пазара в България за доставка на фиксиран интернет и телевизия вече е стартирала. По данни на КРС в страната през миналата година има над 400 фирми, които са декларирали, че се занимават с доставка на интернет и телевизия. 

Според Лозанов това е знак, че процесът по окрупняването на пазара вече е започнал. България се опитва да подобри проникването на интернет в труднодостъпните и слабо населени региони, но за момента усилията не се увенчават с голям успех. В рамките на няколко правителства се пробваха да стартират обществени поръчки за изграждане на опорна мрежа до отдалечени населени места.

С огромно забавяне Изпълнителна агенция "Електронно-съобщителни мрежи и информационни системи" (ЕСМИС) обяви две обществени поръчки на обща стойност от около 40 млн. лв. в средата на октомври миналата година. Парите трябва да дойдат по линия на оперативна програма "Регионално развитие" и ако не бъдат усвоени до края на 2014 г., има опасност да бъдат изгубени.

Поръчките включват изграждане на канална инфраструктура, доставка на активно оборудване, инженерни и архитектурни услуги. В началото на есента беше пусната такава поръчка, като по данни на ЕСМИС от ноември вече е започнало полагането на кабелите в община Мадан. 

Водещи

Най-четени