Поне три дни ще разчистват релсите след инцидента край гара Яна 18.01 | 14:46

Откраднати са около 340 метра скрепителни елементи на железния път

От Цанка Донкова

Обърналият се влак край гара Яна се е движел с 35 км/ч, а разрешената скорост в този участък е 50 км/ч. Това стана ясно от думите на инж. Бисер Минчев, главен ревизор за безопасността към НКЖИ.

До три-четири дни, максимум до седмица, трябва да приключи разчистването на мястото на инцидента. До две седмици щяло да продължи и техническото разследване на компанията, което да установи и какви са щетите.

"Работи се в две посоки - изтегляне на дерайлиралия състав и възстановяване на железния път", добави Радомир Шаламанов, ръководител сектор "Контрол на железния път, съоръжения и координация" към НКЖИ, цитиран от БТА.

"НКЖИ впоследствие ще трябва да ги възстанови от собствения си бюджет на товарни превози. Ако извършителите бъдат разкрити, компанията ще търси парите си от тях. Инцидентът е в резултат на кражба на скрепителни елементи на железния път, потвърди инж. Минчев.

Откраднати са общо 340 метра скрепителни елементи.

Последният оглед на състоянието на железния път във въпросния участък е било вчера сутринта (17.01). Тогава не са установени нередности.

Минчев коментира, че е необходимо кражбите на елементи от жп инфраструктурата да се квалифицират като по-тежко нарушение и съответно да има по-големи санкции. Той посочи, че подобно посегателство би могло да доведе до много тежки последствия.

Водещи

Най-четени