Поп Кръстю вече си има площад в центъра на Ловеч 16.07 | 14:26

Общината реши да кръсти площада пред Художествената галерия на него

От Гергана Златкова

Площадът пред Художествената галерия в кв. Вароша в Ловеч ще бъде наречен на името на свещеноиконом Кръстю Никифоров, съобщават от пресцентъра на Общински съвет, цитирани от сайта lovechtoday.eu.

Предложението за това до общинския съвет и до кмета на Ловеч е на председателя на Фондация "Граждани срещу насилието" Васил Колев, който е и един от големите радетели на реабилитирането на поп Кръстю като предател на Левски.

В неговото предложение се посочва площадът, който е в непосредствена близост до къщата на свещеника, да се именува "Площад поп Кръстю и приятели" и на мястото, където е бил домът му, да се постави паметен знак.

Становището на общинската администрация е името на площада да бъде "Свещеноиконом Кръстю Никифоров", подкрепено е и от кварталния съвет във Вароша, и от Ловчанския митрополит Гавриил.

Регионалният исторически музей в Ловеч също изразява съгласието си за това име. В писмо до община Ловеч неговият директор Капка Кузманова посочва, че свещеноиконом Кръстю Никифоров е високообразован свещеник, участник в борбата за църковно-национална независимост, част от един интелектуален кръг, който се явява авангард на ловчанските българи в борбата им за просвещение и независима вяра.

През предосвобожденските години в битността си на най-авторитетен свещеник сред миряните в Ловеч поп Кръстю е един от уважаваните граждани, пише още директорът на музея.

Водещи

Най-четени