Попова: Президентството не е партийна централа 15.05 | 08:40

Президентската институция не можела да казва кога правителството трябва да подава оставка

От iNews.bg

"Президентската институция не може да си позволи да бъде на само една част от гражданите. Моето поведение и това, което излъчвам, не трябва да провокира такива мисли у нито един гражданин."

Това коментира вицепрезидентът на България Маргарита Попова в ефира на Нова телевизия. Тя разговаря открито за отношенията си с президента Росен Плевнелиев, неговите пристрастия, както и за временната анкетна комисия "Плевнелиев" за тайната му среща по време на посещение в Австрия с шефа на EVN Щефан Шишковиц.

"Хората са спокойни, когато разговаряме, съгласни са, че не може да делим хората на добри, лоши, красиви и грозни. Президентската институция не може да казва кога правителството трябва да подава оставка. По Конституция то не може да казва такива неща, то трябва да обединява, а не да разделя", категорична бе тя.

Според нея президентството не е партийна централа. Не е място, където групи, групировки и кръгове да го използват. Хората имат такова впечатление. Има такова усещане в българските граждани. "Моето усещане не е такова, но не е важно то, а това на гражданите." 

"Има хора, които ме харесват, има хора, които не ме харесват. Но нашата институция е институция за всички", заяви още Попова. 

"Това, което се случва в парламента във връзка с разследванията срещу президента не е добро. То не е добро не само за президентската институции, но и за парламента и за гражданите. Трябва да се разбере, че президентската институция защитава националния интерес. А излиза така, че трябва държавният глава да ходи да се обяснява пред парламента", уточни още Попова.

"Така сме влезли и така ще излезем" - така отговори вицепрезидентът на въпроса дали ще успеят да изкарат заедно с президента Росен Плевнелиев мандата.

Тя сподели, че е подарила на президента луксозно издание на "Записките на българското въстание" за рождения му ден, който бе вчера.

"Пеевски срещу Прокопиев или Прокопиев срещу Пеевски" - на този въпрос тя отказа отговор, тъй като не е работа на президентската институция да прави персонални изказвания.

В края на интервюто Маргарита Попова се изпусна, че не ѝ се разрешава да говори открито, като не уточни кой точно ѝ забранява да говори.

Водещи

Най-четени