Попова: Разум и човечност могат да спрат позора "един милион деца бежанци" 30.08 | 13:58

Вицепремиерът апелира жените и гражданският сектор да обединят усилията си в подкрепа на децата

От Елица Елефтерова

Разум и човечност могат да спрат позора "един милион деца  бежанци", се посочва в призив на вицепрезидента Маргарита Попова по повод кризата в Сирия, разпространен от прессекретариата на президента.

"Милион сирийски деца плащат цената на война, която ги прогонва от родината им. Срамен рекорд, както отбелязаха Върховният комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) и УНИЦЕФ. Децата са най-уязвимите жертви на гражданската война в Сирия. Тежка рана за света - бедстващи и страдащи деца без дом, разделени семейства.

Дълбока язва в демократичните и хуманни устои на човешкия род, възприел ценностите на правото и човеколюбието", посочва вицепрезидентът, цитирана от БТА. "Безразличието не е изход. То може единствено да е съучастие в общ и голям провал за световната общност.

Тя изразява увереност в способностите на България като част от демократичното и свободното пространство на ЕС и на ООН да покаже - чрез институциите и обществото ни - съпричастно и отговорно отношение към страдащите.

Институциите у нас, ангажирани с дейността по закрила на бежанците и осигуряване на баланса между свободите на гражданите, показват загриженост и мотивация, отбелязва вицепрезидентът.  

"В това състояние на ескалираща и многопластова криза вярвам, че е особено важно да се чуе гласът на жените и майките - с  особената ни чувствителност, на авторитетни позиции в обществото и във властта. Ние можем да бъдем двигател, гарант и коректив на политики и решения, от които зависи съдбата на хиляди. Включително на прокудените от Сирия деца", посочва  вицепрезидентът.

Маргарита Попова апелира жените в държавната, в местната власт, в просветните институции, в медиите, синдикатите и гражданския сектор да обединят познанията и усилията си в подкрепа на децата, за спешни и разумни идеи и политически действия за разрешаване на кризата в Сирия.

Водещи

Най-четени