Попова се опъна на Борисов и Плевнелиев: Стабилността е илюзорна! 21.01 | 14:51

Имаме криза на ценностите, нуждаем се от нов елит, заяви вицепремиерът

От iNews.bg

"Какво значи стабилност?! Стабилността в България е илюзорна!". Така вицепрезидентът Маргарита Попова репликира държавния глава Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов изводите, че най-важното постижение на страната е стабилноста. Тя говори след речта на президента по повод 4-годишнината от встъпването в длъжност на президентския екип.

Тя отправи риторични въпроси, очевидно предназначени за двамата: "Приключи ли формално преходът и за кого приключи? Кога ще приключи и кога ще можем за изградим държава, в която има ценности и национални каузи? Кога ще изработим национална доктрина, план за народа, който нужен?".

Попова е категорична, че в страната ни има криза на ценностите и върховенството на закона не се спазва, затова елитите трябва да бъдат сменени напълно.

"Върховенството на правото има криза на ценностите. Всички тези елити, които бяха ненадминати по политически цинизъм, трябва да си отидат и да дойдат такива, които знаят какво значи социално управление. Те трябва да гарантират на хората, че имат права. Не постигаме това в последните 25 години преход", констатира вицепремиерът.

Тя е категорична, че съдебната реформа трябва да продължи. "През 2016 г., ако продължим съдебната реформа и мислим за социалната държава, трябва да правим изменения на закони, просветено, с дълбоки анализи и ясни очертани тенденции в правоприлагането", каза тя.

Да се запитаме колко процента от българското население е бедно. Питам има ли бъдеще бедността. Питам каква част от българския народ са изключени от достъп до образование и здравни услуги. Каква икономика ще развиваме, ако в следващите години в Европа има мир", каза още Попова.

"Гражданите няма какво да ни попитат, освен това как запазихме конституцията. Няма как интелектуалците да не ни попитат какво направихме за социалната държава, има ли социална сигурност, има ли духовна сигурност. Това е задача на президентската институция", подчерта тя.

Според нея "има желание от страна на министър-председателя да наложи стабилност в управлението, но това не е достатъчно". "Той го знае и затова е притеснен. Стабилността, освен стабилност в самото управление, значи и стабилност у хората. Да не пътуваме в розови облаци и да не си създаваме илюзорни представи за стабилност", отсече Попова.

Вицепрезидентът постави като основен проблем разделението на нацията и отправи намек към президента, че не е бил надпартиен държавен глава на нацията, което той декларира малко преди нея.

"Нацията ни е разделена от толкова години и ако не се вземат мерки, ще видите какво ще се случи скоро с това разделение. Докато не намерим съгласие, никакви реформи няма да имат резултат. Докога нацията ще се занимава с СМС-и. Какви СМС-и писали, на кого ги писали, защо са сменили представляващия във ВСС. Трябва да сме малко по-интелигентни, не можем да се занимаваме с такива неща. "Стига с това разединение, то ще ни убие!", обърна се тя към политици и журналисти.

Докато политиците не намерят съгласие, никакви реформи няма да имат резултат, убудена е Попова. Тя подчерта, че "много от страните защитават националните си интереси по-тихо, други – по-агресивно". "Ние трябва да се научим доблестно да защитаваме нашите национални интереси", призова вицепрезидентът.

Тя повтори и тезата си срещу разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска квота: "Преди това разделяне трябва предварително да се отчетат опасностите", предупреди Попова.

На въпрос дали президентската институция е единна, тя отговори: "Нашите роли са различни: моята работа е да съветвам, да казвам ясно и категорично какво мисля по възложените ми сфери. По много от нещата се допълваме с държавния глава”.

 

 

 

Водещи

Най-четени