Поправката „Анти Бакалов“ остава - шефът на военно разузнаване си отива 05.11 | 14:39

БСП, АБВ и ГЕРБ отхвърлиха президентското вето върху текста начело на службата да военно лице

От iNews.bg

Народното събрание отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за военното разузнаване, непозволяващи на цивилни лица, включително и на сегашния началник Йордан Бакалов, да оглавяват Национална служба "Военна информация". 159 народни представители – от БСП, АБВ и ГЕРБ, отхвърлиха ветото и оставиха новоприетите текстове, 15 депутати – от Реформаторския блок и някои от един от ГЕРБ поискаха отмяна на приетите промени, а 2-ма се въздържаха.

По време на дебатите ген. Михо Михов от АБВ заяви, че "не бива да се допуска партизиране на службата" и че тя трябва да се оглавява от военен, който за да има по-добра координация между тях, както и заради това да не се отнема мотивацията на военните за йерархично изкачване, предаде Фокус.

Бившият военен министър Ангел Найденов от БСП пък посочи, че "дебатът по ветото на президента е сведен до персоналното назначение за директор на служба "Военна информация”. Според депутата от левицата "мотивите на президента звучат несериозно и обидно за военнослужещите".

Само Методи Андреев от Гражданската квота на ГЕРБ обяви, че подкрепя ветото на президента върху текстовете на закона.

"Очевидно позициите на ГЕРБ и на Реформаторския блок не съвпадат, както и при предишното гласуване на закона в парламента. Позицията на Реформаторите обаче съвпада с тази на президента на България", коментира пред журналисти съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев, цитиран от Фокус.

Видимо недоволен от резултата обаче Кънев добави: "Това е далеч от добрия тон и няма да коментираме, защото днешната ни среща беше с цел да запазим добрия тон". По повод неподкрепения от ГЕРБ законопроект за БНБ на Реформаторите пък посочи, че "никога не са се сърдили, ако един законопроект не бъде подкрепен". "Това е парламентарно ежедневие. нищо повече!", отсече лидерът на Реформаторите.

"Няма логика да се постави цивилен ръководител на стратегическото разузнаване", аргументира се срещу ветото на президента шефът на Комисията по отбрана в парламента ген. Михо Михов. "Мисля, че всички са убедени, че ефективното ръководство на Служба "Военна информация" за пълноценно изпълнение на разузнавателните задачи на стратегическо ниво са от ключово значение за националната сигурност.... След като е така, не бива да има никакви съмнения, че военното разузнаване на стратегическо ниво се осъществява в единство с разузнаването на оперативно и тактическо ниво като по същество ги надгражда. В този смисъл няма логика да се постави цивилен ръководител на стратегическото разузнаване”, категоричен е Михов.

Освен това според представителя на АБВ ветото на президента нямало нищо повече от персонални причини, свързани с оставането на Йордан Бакалов като шеф на военното разузнаване.

Представителят на Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов отрече твърдението на Михов.

"Персоналният въпрос кой ще бъде ръководител на тази служба се решава от институции, които са извън тази зала...В някакъв смисъл се профанизира професионалния разговор с персонализирането на въпроса. Не е вярно, че сегашният ръководител е назначен по предложение на Реформаторския блок", отсече на свой ред бившият шеф на Националната следствена служба.

Атанасов припомни, че в отговор на актуален въпрос тази пролет министърът на отбраната е отговорил, че 36% от висшите ни военни кадри са завършили в Съветския съюз. " Вие с този текст искате да принудите институциите да издигнат човек от тези 36%", контрира реформаторът.

"Категорично подкрепям ветото на президента, поради дълбокото ми убеждение, че въпросът кой да води разузнавателни служби трябва да бъде поставен сериозно на демократични основи. Дават се различни доводи, че не може военното разузнаване да се ръководи от друг, който имал съответния стаж. Много от службите в САЩ избират точно такива хора. Нека да зададем и следния въпрос: Каква е историята на техните военни разузнавания? Нека да видим дали има 36% военни кадри, завършили в СССР. Някъде има ли го това в САЩ или в ЕС? Не е тайна, че военното разузнаване е най-закостенялата общност в България", коментира Андреев.

Според него идеята на президента не е да се уреди на служба конкретна персона. "Ако днес бъде прието ветото на президента, аз ще съм този, който ще направи въпросната промяна, който урежда въпросната персона. В разузнавателната общност се изисква познаване на материята", мотивира се Андреев. И допълни, че трябва да се внесе и предложение офицери от резерва също да участват в конкурсите за началник на тази служба. "Нека да запазим демократичния дух на тези предложения и да коригираме онова, за което някой си мислел, че имаме задни мисли", призова бившият "син" депутат, сега от ГЕРБ, Методи Андреев.

Бившият директор на Военното разузнаване и бивш министър на вътрешните работи ген. Чавдар Червенков пък поздрави депутатите за "проявения разум" с отхвърлянето на президентското вето върху Закона за военното разузнаване. Според него отношението на народните представители по ветото" показва несъстоятелността на мотивите на държавния глава".

"Те (мотивите на президента) бяха повече плод на емоция и амбиция, вместо на една реална преценка. Добре е, че депутатите подходиха реалистично и сега нещата си дойдоха на мястото", коментира пред Фокус Червенков.

"Не бива да захранваме и да продължаваме едни парадокси, които се случваха у нас - на цивилното разузнаване началникът да бъде военен човек, а на военното разузнаване – цивилен", каза още генералът. И уточни, че Служба "Военна информация" е наследник на прословутото РУ на ГЩ на БА и обслужва Българската армия. Занимава се основно с въпроси на армията, в подготовката и изпълнението на нейните задачи. Паралелно с това се занимава и с военно–политическа информация, но основното й предназначение е военна информация, затова начело на тази служба трябва да стои подготвен военен от кариерата, смята ген. Червенков.

Най-четени