Популизмът с пенсиите ли провали шансовете на Патриотите за власт? 30.11 | 18:34

ГЕРБ няма да допусне ПФ да ни изнудва, заяви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова

От iNews.bg

Популисткото предложение на Патриотичния фронт за увеличение на минималната пенсия на 300 лв. и подкрепяно от новата им коалиция със земеделците от БДЦ и Атака – "Обединени патриоти", провали макар и минималните шансове на патриотите да станат мандатоносител на ново правителство в рамките на 43-тото Народно събрание. В крайна сметка парламентът отхвърли предложението на ПФ с приемане на новия бюджет на ДОО за следващата година. От ГЕРБ обаче определиха настойчивото искане на Патриотите като "изнудване" и оттегли подкрепата си за евентуално тяхно правителство.

"Няма да допуснем едно мнозинство, което подкрепяше правителството две години, което сега се преформатира, да изнудва не само ГЕРБ, а да променя хода на икономическите политики в цялата държава", заяви на брифинг в парламента председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова, цитирана от БГНЕС.

"Сега в нова конфигурация – с Атака и с едни Обединени земеделци от ПГ на БДЦ, Патриотичният фронт всъщност се опитват да прокарат едни абсолютно популистки политики, чието място не е между първо и второ четене на тези закони. Те се опитват да направят кардинална промяна, а аз бих казала - да развалят пенсионния модел, който съществува вече много години в България”, посочи шефката на бююджетната комисия.

Според нея предложението за 300 лв. минимална пенсия ще означава 1,6 млрд. лв. да бъдат пренасочвани от данъци към ДОО. "Така политики по здравеопазване, по образование, социално подпомагане, ще бъдат лишени от тези пари и те ще бъдат пренасочени към фонд "Пенсии”, обясни тя.

"Онези възрастни хора, които са се осигурявали по-малко време, ще получат пенсия равна или само със стотина лева по-ниска от онези наши родители, които са работели 30-35 години и са се осигурявали през този период. Това значи разваляне на целия пенсионен модел. Това би рефлектирало и върху хората, които се осигуряват и днес и които плащат пенсиите на нашите родители”, аргументира се Стоянова.

Относно идеята на ПФ за увеличение на минималното обезщетение за безработни, председателят на бюджетна комисия посочи, че така се предлага да се "вземем от едните, които са дали приноса си и да го прехвърлим на другите”. Стоянова определи тези предложения на патриотите като "популистки, за извличане на максимален дивидент в предизборна кампания".

"Много по-лесно е с хвърлени в пространството предложения да извлечеш максимален политически дивидент. Ние сме доказали, че гледаме прагматично на нещата, отстояваме принципни политики, каквито сме заложили в нашите програми и такива, с каквито сме тук в този парламент и правителството. Няма да допуснем подмяна на това. Няма да допуснем едно мнозинство, което подкрепяше правителството две години, което сега се преформатира да изнудва не само ГЕРБ, а да променя хода на икономическите политики в цялата държава”, категорична бе Менда Стоянова.

Водещи

Най-четени