Популизмът станал доминираща стратегия 21.02 | 09:59

Родните протести се вместват в картината на европейските, според Димитър Бечев

От Ралица Стоянова

"Популизмът стана доминираща стратегия и политическо послание за нас, което се дължи на слабите институции". Това заяви директорът на българския офис на Европейския съвет по външна политика Димитър Бечев пред БНР.

"Отвъд сметките за ток, дълбокият проблем в България е, че дори финансовата стабилност по никакъв начин не се отрази на никакво ниво и бедността на огромна част от населението тласка хората по улиците, включително и средната класа", коментира Бечев.

По отношение на протестиращите той заяви, че има "най-различни поколения по улиците". Според него не трябва да се смята, че те се ограничават до най-младите. "Очевидно има една гражданска енергия, която зове за промяна".

Европейските държави прочитат ставащото в България в ключа на общите протести в Европа, защото през последните няколко години има надигане във връзка с политиките на икономии.

Според Бечев има големи разлики от 1997 г. Тогава ножът е бил опрял до кокала, сега България е стигнала едно друго ниво, но много от дълбоките проблеми не са разрешени.

"Това правителство изпълни някаква програма минимум, защото финансовата стабилност е необходима, но не достатъчно условие. Освен нея е важна и политиката по доходите, но главният проблем е липсата на дългосрочни политики в много важни сектори – образование, здравеопазване и така нататък", добави Димитър Бечев.

Водещи