Пореден ден на протест за работниците от ОЦК Кърджали 22.06 | 08:04

Те ще проведат протестна акция на възлово кръстовище, блокиращо пътя за Хасково

От Кремена Бедерева

Пореден ден на протест за работните от ОЦК Кърджали. 

Поради неяснота за резултатите от преговорите между банките кредитори и собственика, водени с посредничеството на представители на МИЕТ, за бъдещето на "ОЦК” АД, гр. Кърджали и съдбата на близо 500 металурзи.

От 9.00 часа работниците и служителите ще проведат протестна акция на кръстовището на бул. "България" и ул. "Булаир" – възлово кръстовище, блокиращо пътя за Хасково, съобщиха от КНСБ.

От днес работниците и служителите, работещи в цеховете с непрекъсваем производствен процес (цинково производство, пържилен цех, подстанция) ще преустановят изпълнението на трудовите си задължения, което е предпоставка за екологична катастрофа.

От 01.02.2012 г. до настоящия момент металурзите не са получавали аванс и заплата за 4 месеца, поради което на 25 юни работниците и служителите от "ОЦК” АД гр. Кърджали ще внесат молби до работодателя да издаде извлечения от ведомостите за заплати, от които да е видно какъв е размерът на дължимите им и неизплатени до момента брутни трудови възнаграждения.

Съгласно чл. 128 и 128а от КТ, работодателят е длъжен в 14- дневен срок да издаде документи за поисканата информация.

След получаването на информация за дължимите и неизплатени до момента брутни трудови възнаграждения и обезщетения, работниците със съдействието на юристи от КНСБ, ще поискат от съда издаване на Заповед за изпълнение на основание чл. 410 от ГПК.     

iNews припомня, че консорциумът "Силезия" проявява най-сериозни намерения към ОЦК Кърджали на този етап, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Той уточни, че техните планове са да вземат предприятието под наем за определен период от време, но с опция за закупуване след това. Добрев уточни, че намеренията им са да го наемат за година, година и половина и допълни дали, че трябва да се провери дали това задоволява кредиторите.

Работниците от Кърджали блокираха и вчера - 21 юни, за час възлово кръстовище в центъра на града заради неяснотата около съдбата на металургичното предприятие. Напрежението от безпаричието и безпомощното състояние, в което се намират работниците ескалира и за малко не се стигна до сблъсъци.

По време на блокадата двама от протестиращите влязоха в кратка физическа саморазправа.

Водещи

Най-четени