Пореден скандал в Народното събрание заради Бойко Борисов 04.02 | 11:45

Искаха да изслушат премиера

От iNews.bg

Депутатите влязоха в спор в парламента за искането за изслушване на премиера Бойко Борисов за Португалското председателство.

Темата предизвика напрежение в пленарната зала и поредица от процедури по начина на водене. Тя бе възобновена в началото на пленарното заседание от заместник-председателя на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев. Той напомни, че преди една седмица тук в Народното събрание е призовал министър-председателя да изпълни чл. 105 от Конституцията и чл. 128 ог Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

"Вие тогава обещахте, че ще помолите министър-председателя тази седмица да дойде в зала и първо да отчете резултатите от приоритетните досиета, касаещи Германското председателство и новите приоритети, касаещи Португалското председателство", изтъкна Стойнев.

Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че е щяла да включи темата в програмата, но Веселин Марешки по чл. 53 ал. 3 я е изпреварил и предложил да поканят премиера в Народното събрание. "Вчера направихме гласуване. Това гласуване показа, че вие нямате достатъчно гласове, с които да поканите премиера. Тук залата реши, че точката в момента не е на дневен ред. Не мога нищо да направя, г-н Стойнев, залата реши", каза още Караянчева.

Георги Свиленски от БСП припомни, че преди седмица е казала, че ще проучи правилника и ще направи така, че министър-председателят да дойде тук. "Една седмица не ви стигна. По този правилник министър-председателят е длъжен да дойде тук. Няма нужда нито парламентарната група на "Воля", БСП, ГЕРБ, ДПС да гласува, той да дойде тук. Неговото задължение е той да бъде тук на 6 месеца и да каже какво прави правителството в предстоящите 6 месеца европредседателство. Колко време ви трябва да вас да прочетете правилника", попита още Свиленски. Според него премиерът се страхува да дойде в пленарната зала.

В темата се намеси и Кръстина Таскова от "Воля". Тя призова да се спре този цирк. "От БСП присъстват само тези, които бяха наказани от председателката си и тези, които бяха възнаградени да бъдат водачи на листи. Разбирам, че за тях кампанията започва", каза още Таскова.

Веселин Марешки също се намеси в процедура по начина на водене и изтъкна, че председателят на парламента няма право да спира цирка и циркаджиите. Той направи забележка, че от ПГ на "БСП за България" правят просташки, глуповати и идиотски подвиквания. Марешки визира Георги Гьоков, който по думите му е подвиквал на "Ма" на Кръстина Таскова.

Георги Гьоков поиска лично обяснение, но такова първоначално не му бе дадено и той правеше реплики към председателя на парламента и отказваше да слезе от парламентарната трибуна.

"Колеги, нека започнем работа, ще имате възможност да се обясните. Разбира се, че имате право на лично обяснение. Не защитавам никого, г-н Гьоков. Циркът го правите вие. Какво значи ме е страх? Аз за тези 4 години съм показала, че от нищо не ме е страх", каза Караянчева. В крайна сметка тя му даде думата.

"Искам да кажа от трибуната като мое лично обяснение, че г-н Марешки може моето име да не го е чувал, но който го е чувал, го е запомнил с добро", изтъкна Гьоков.

Председателят на парламента Цвета Караянчева увери Георги Гьоков, че има добро име, тъй като е водач на листа.

Веселин Марешки пък призова БСП да си го приберат долу.

Вежди Рашидов от ГЕРБ също излезе на трибуната и призова да не позволява от тази висока трибуна да се правят квалификации за хората. Изказването му бе във връзка с процедурата на Кристиан Вигенин, който обвини ГЕРБ, че демонстрират най-добрите фашистки традиции. "Преди малко нарекохте фашисти колегите", каза Рашидов на БСП. Той попита каква е разликата между "Аушвиц" и "Белене"?

Водещи

Най-четени