Поредно вето на Радев падна на парламентарна комисия 25.06 | 16:55

Депутатите, отговарящи за вътрешната сигурност, отхвърлиха спирането на промените в Закона за МВР

От iNews.bg

С 10 гласа "за" и само 1 "против" депутатите от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху закона за МВР и повторно одобриха оспорените от държавния глава текстове, предаде репортер на БГНЕС.

Радев върна за ново обсъждане част от текстовете, изразявайки несъгласие с разпоредби, които според него дублират охраната, осъществявана по закона за НСО. Според него идеята МВР също да охранява лица създава условия за неефективно и неефикасно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност.

За да изложи президентските мотиви в заседанието на комисията участваше Иванка Иванова, съветник по правните въпроси. Тя изрази безрезервно съгласие на Радев с общото усилие на законопроекта да бъде подобрена ефективността на правоохранителните органи , но оспори правна уредба за охраната на лица, изтъквайки отново аргумента за риск от дублиране на функции.

Поради служебен ангажимент извън страната от заседанието отсъстваше вътрешният министър Младен Маринов, но заместникът му Милко Бернер изрази пред депутатите подкрепа за промените в закона. "Охраната ще се осъществява не по принцип, заради заеманата длъжност, а само при наличие конкретна заплаха за съответния служител", изтъкна той пред депутатите.

"МВР и сега извършва подобни действия. Съвсем наскоро мина европредседателството. Кой извърши охраната на лицата там, включително и на външни – МВР", подкрепи депутатът от ГЕРБ и ръководител на вътрешното ведомство Валентин Радев. "Ние считаме, че това е правилно и има достатъчно яснота", допълни още той.

Водещи

Най-четени