Поръчките по европрограми с нови правила 22.05 | 12:53

Разрешават анонимните сигнали за нарушения по европроекти

От iNews.bg

Изготвянето и реализацията на проекти, финансирани по европрограмите, ще се случват по нови правила. Това ще стане след като Министерски съвет приеме постановление, с което ще се въведат промени при разглеждането и оценяването на оферти, сключването на договорите при провеждане на процедура за избор на изпълнител с публична покана по проекти по еврофондовете. В момента документът е публикуван за обществено обсъждане, което приключва на 3 юли т.г.

Вносител на проекта е вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация, както и министър на вътрешните работи, Румяна Бъчварова. Проектът е изготвен във връзка с последните промени в  Закон за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Според вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев чрез новата нормативна уредба ще бъде постигнато и значително намаляване на административната тежест на всички нива в системата, предаде БГНЕС. В сегашния си вид проектът на новата наредба предвижда администрацията да отговоря на подаден сигнал до три месеца. Сигнали за нередности по еврофондовете ще могат да се подават и анонимно. Ако възникнат съмнения за нередности по европроекти, чиято стойност може да донесе щети за над 10 000 евро, случаят ще се предава и на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.    

Водещи

Най-четени