Поръчковите убийства у нас смутиха Европа! Ето новите критики на ЕК 27.01 | 13:14

Напредъкът ни е твърде бавен, констатират експертите

От iNews.bg

Новият доклад за напредъка на България с корупцията, организираната престъпност и напредъка в съдебната система няма да бъде толкова критичен, колкото се очакваше, пише в-к "Труд", като се позовава на свои източници в Брюксел.

В частта за организираната престъпност обаче са влезли поръчковите убийства у нас и убийствата на свидетели у нас. Случаите не са посочени конкретно, но според експерти става дума за двата разстрела на свидетели срещу бандата на Йосиф Йосифов-Йоско Костибродския през май и декември м.г.

ЕК отчита, че организираната престъпност влияе върху властта на местно ниво и възпрепятства и там чрез различни методи ефективните разследвания. Евроекспертите смятат, че прехвърлянето на ГДБОП към ДАНС през 2013 г. е довело до разстройване на системата. Имат опасения, че същото може да се случи и с изваждането на антимафиотите от ДАНС, но са получили уверение от правителството, че е наясно с този проблем и ще проведе реформата, без да настъпят сътресения.

Основното заключение в доклада е, че напредъкът на България в съдебната реформа и в борбата с корупцията и организираната престъпност е бавен.

Посочени са същите две слабости, които фигурираха и в евродоклада от миналата година – бягствата на осъдени и несъвършената система за случайно разпределение на делата в съда.

Положителни са оценките за главния прокурор Сотир Цацаров и в трите глави от доклада - по съдебната реформа, корупцията и организираната престъпност. Но не са такива за Висшия съдебен съвет (ВСС), за изпълнителната власт в лицето на Министерството на правосъдието и за законодателите. Към тях са насочени главните очаквания на ЕК за конкретни мерки, които да доведат до бъдещ напредък.

От ЕК констатират, че Стратегията за съдебна реформа не е конкретна. "През 2014 г. в България са се сменили 3 правителства, била е блокирана законодателната дейност на парламента, което е допринесло за липсата на реформи", отчитат евроекспертите. Те отбелязват, че "правителството е предприело важна стъпка чрез приемане на Стратегията за съдебна реформа, но тя засега е неконкретна и без ясни срокове".

ЕК препоръчва на Правосъдното министерство да готви нов Наказателен кодекс.

Според експертите има "остра нужда" от промени в антикорупционните текстове, отнасящи се до лица от висшите етажи на властта, до търговия с влияние, даване и приемане на подкупи.

Висшият съдебен съвет (ВСС) продължава да не е считан от всички като автономен и независим орган, способен ефективно да защитава независимостта на магистратите от изпълнителна власт. На ВСС се препоръчва настойчиво да реши въпроса с различната натовареност на съдиите.

Водещи

Най-четени