Поскъпването на бездимните цигари мина първа цедка 18.07 | 11:22

Депутатите приеха на първо четене по-високият акциз

От iNews.bg

Депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за акциза и данъчните складове, предвиждащи повишение на акцизната ставка на бездимните тютюневи изделия, предаде БГНЕС. В сега действащите разпоредби акцизната ставка е в размер на 152 лева за килограм, което прави акциз в размер на 0,93 лв. за кутия.

Въпреки че в първоначалния текст на законопроекта предвижда уеднаквяване на акцизната ставка на бездимните изделия с тази на конвенционалните цигари, управляващите поеха ангажимент да внесат промени между двете четения. Новото предложение предвижда акцизът да се измерва на база на количеството тютюн и ще е 40% от ставката за обикновените цигари.

Против увеличението се обявиха от парламентарната група на "БСП за България". Народният представител Румен Гечев коментира, че тези изделия са по-малко вредни от конвенционалните цигари и като такива тяхната цена не трябва да се повишава. Гечев припомни, че на 4 юли дори премиерът Борисов обяви, че спорният законопроект ще бъде оттеглен, но това не бе сторено от ПГ на ГЕРБ. "А да видим как ще гласувате сега", каза той от парламентарната трибуна.

От ДПС също обявиха, че не подкрепят законопроекта.

Предложението на управляващите бе защитено от председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. "Няма да се спирам на здравния аспект на проблема, защото съм убедена, а и не само аз, Световната здравна организация ясно и категорично казва, че те са вредни и трябва да бъдат облагани по подобен начин", аргументира се Стоянова. Тя обърна внимание на отражението на този проблем върху бюджета на страната, където се губят около 32 млн. лева на година. Стоянова припомни, че спрямо миналата година делът на продажбите на бездимните тютюневи изделия се е увеличил с 50%. "Ако този ръст се запази, а аз мисля, че с подобни рекламни агенции и чудесната рекламна кампания, която спретнахме по телевизии и радиа, може би той ще бъде надхвърлен", смята тя.

"В тази зала ние сме разделение не на партии, а на пушачи и непушачи", пошегува се Петър Петров от "Обединени патриоти". Той също застъпи тезата, че бездимните тютюневи изделия са вредни за пушачите, колкото са вредни и конвенционалните цигари. "Съгласете се уважаеми пушачи, че на вас ви предлагат да пушите фасове. Не ви дават цигари, дават ви фасове", заяви той. Според него причината за налагането на по-висок акциз е наличието на никотин, който е признат от Световната здравна организация за вредно вещество.

Водещи

Най-четени