Посланик Дьо Кобан: Вече се съмняваме, че правителството иска съдебна реформа 10.12 | 11:46

"Довчера виждахме воля за промени в съдебната власт.., имаше един човек, но вече не", заяви той

От iNews.bg

"Франция е притеснена от липсата на реформи... Довчера виждахме воля в правителството за провеждането на съдебна реформа. Виждахме един човек, който иска да проведе реформи. Сега има съмнения..., но ще видим." Това заяви пред Нова телевизия френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан.

"Една година очакваме реформи и ...почти да се случи", каза първият дипломат на Париж по повод подадената вчера и охотно приета от премиера Бойко Борисов оставка на правосъдния министър Христо Иванов.

Припомняме, че до това се стигна, след като парламентът отхвърли предложението на Реформаторския блок за рапределение на прокурорската квота във Висшия съдебен съвет (ВСС) с промени в Конституцията. Самият законопроек за изменение на основния закон бе приет вчера на второ четене от мнозинството в отново преправен вариант. Депутатите от всички групи, с изключение на Реформаторския блок, подкрепиха ревизирания вариант на разпределението на квотите в магистратската и парламентарната квота в съдийската и прокурорската колегия на ВСС.

"Франция очаква в България да има независима съдебна система, прокурори, магистрати. Очакваме новият министър да продължава с реформите", коментира Дьо Кобан. Той обаче не се ангажира дали мнението му споделят и други посланици у нас.

Френският посланик бе атакуван у нас, че се намесва в решенията на независимата ни съдебна власт, след като изрази публично протеста си срещу съдебното решение на тогавашната съдийка от Софийски градски съд Румяна Ченалова по делото срещу дъщерните дружества на френската компания "Белведере". Той защити правото си да коментира случващото се във вътрешната политика на България и поиска да се проведе разследване на изтеклите разговори между вече бившите съдийки от СГС Румяна Ченалова и тогавашната й началничка Владимира Янева.

"Би било интересно да знаем дали казва истината (Ченалова - бел. ред.) или е лъжа. Това ни е интересно на мен и на моите колеги", коментира Ксавие Лапер дьо Кабан.

"ЕС е свободно пространство и трябва да има доверие. Трябва да сме сигурни, че например продуктите, произведени в България и се търгуват във Франция, са произведени по правилата... Трябва да сме сигурни, че парите не са "черни", че хората не са "черни". Ако има такъв механизъм, ще има доверие", посочи посланикът.

Той напомни, че когато България се е присъединила към ЕС, другите държави-членки и Европейската комисия са били убедени, че не е готова в областта на правовата държава и затова трябва да се въведе оценката за сътрудничество, която да помага за реформиране на съдебната система. Всяка година ЕК публикува доклад за този напредък, допълни Дьо Кабан.  

Водещи

Най-четени