Посланик Хьопфнер, ще намерите ли време този път? 15.10 | 11:41

Засега дипломатическият представител не иска да назове олигархичните кръгове у нас

От Кремена Бедерева

Медиите у нас и медийната свобода бяха тема на коментар от посланика на Германия у нас Матиас Хьопфнер на конференцията "Свобода и многообразие на медиите. Къде е България?", която се проведе в София. Форумът бе организиран от движение "ПанЕвропа - България" и фондация "Конрад Аденауер".

Последва интервю пред "Дойче веле", където германският посланик посъветва българската държава да приеме закони, които да гарантират свободата на печата и равните стартови условия за всички медии и в същото време възпират злоупотребите.

Провокирани от тези му изказвания, iNews потърси германския посланик в София Матиас Хьопфнер за интервю, в което да отговори на всички въпроси, които вълнуват българската общественост.

Поради изключително натоварената му програма от посолството на Германия заявиха, че Матиас Хьопфнер няма възможност да отговори на зададените ни въпроси.

iNews търпеливо ще изчака посланикът да намери време. 

Публикуваме въпросите, които зададохме на посланик Матиас Хьопфнер, за които той за момента няма време:

1. Ваше Превъзходителство, г-н Матиас Хьопфнер, правейки уговорката, че правим това интервю с Вас като представител на германското правителство в България, а не като частен гост или турист в страната ни, моля Ви да назовете с имената им олигархичните кръгове в България (респективно - олигарсите), за които говорихте на дискусията, организирана от фондация "Конрад Аденауер" и "ПанЕвропа – България" – на тема: "Свобода и многообразие на медиите. Къде е България?", проведена на 1 октомври 2013 г.?

2. Г-н посланик, един от въпросите, който се задаваше след Вашето изказване, бе защо сега говорите за медийната свобода и връзката й с олигархични кръгове в България, а не по време на правителството на Бойко Борисов, когато всеки ден, от всички телевизии и вестници ни говореха само управляващите? Вашият коментар.

3. Ваше превъзходителство, Вие казахте: "Собствеността в медийните компании е в ръцете на няколко души, често пъти тя е непрозрачна, затова в България има само привидно разнообразие на медиите”. Моля, уточнете дали имахте само предвид г-н Иво Прокопиев като собственик на най-голямата и влиятелна икономическа медийна група – "Капитал" (според оценката на Фондация "Америка за България") или имате предвид и други лица като собственици на медии? Бихте ли ги посочили поименно, ако ги знаете? Българското общество ще Ви е благодарно да разсеете мъглата около митовете по темата.

4. Г-н посланик, оценявайки Вашата компетентност и познание по темата за българските медии и медийния пазар у нас, искаме да ви попитаме според Вас, може ли някой собственик на медии в Германия да накара насилствено немският читател, зрител или потребител да купува хартиените вестниците и списанията, да гледа телевизията, да слуша радиата или да чете сайтовете? Познавате ли случай в България на натиск на собственик на българска медия към читател, зрител или потребител за насилствено ползване на негови медии – ако има такъв, споделете го с нас? Не смятате ли, че качеството на медийния продукт кара хората да избират, а не натиска на този или онзи?

5. Ваше превъзходителство, г-н Хьопфнер, направихте констатацията, която вероятно е базирана на множество факти и аргументи, че "От време на време чуваме как някои вестници са купени от личности, за които се питаме откъде имат пари за това". Какъв е Вашият коментар и смятате ли, че е "бизнес порок”, да речем, най-голямата и една от най-уважаваните банки в България "Уникредит Булбанк" да финансира знаковите продажби на медиите на немския концерн ВАЦ на новите му собственици, както и продажбата на най-голямата интернет медийна група Нетинфо? Ще бъде интересно за нашата аудитория да ни кажете дали в Германия банките финансират немските медии под формата на заеми и/или ги подпомагат с инвестиционни средства при придобивания и сливания

6. Г-н посланик, в България беше наложен мита от медиите на групата "Капитал", че държавните пари са концентрирани в една банка КТБ (Корпоративна търговска банка) и тя е финансирала създаването на "медийния монопол” у нас. Вие съгласен ли сте с тази констатация и ако да - моля посочете медиите, които влизат в т.нар. "медиен монопол”, както и техния пазарен дял в страната?

Ако ни представите факти и доказателства за монополно формирование в медийния пазар у нас, нашата компания ще сезира антимонополните органи и като водещ новинарски сайт на България iNEWS се ангажира да информира обществото за всички последващи действия на институциите във връзка със спазването на европейското и българско антимонополно законодателство по подадения сигнал.

7. Подкрепяйки Вашето виждане за отличаване на платените публикации в медиите, как според Вас може да се реализира това на практика?

8. Заставайки зад Вашето предложение за публичност на медийната собственост у нас, кой са най-добрите практики във Вашата държава и как виждате, че биха могли да се приложат у нас?

9. Г-н посланик, Вие лично познавате ли и имали ли сте срещи с г-н Цветан Василев и г-н Иво Прокопиев - две от нашумелите напоследък имена в българските медии?

10. Ваше превъзходителство, в разгара на протестите бившият премиер на България г-н Бойко Борисов призна, че тогавашният вицепремиер и финансов министър г-н Симеон Дянков е живял като министър в имот на собственика на медийната империя "Капитал" - г-н Иво Прокопиев. Наскоро пък шефът на Комисията по финансов надзор (КФН) на България Стоян Мавродиев разкри схема за кражба от нашата държава, при която собственикът на медийната империя "Капитал" Иво Прокопиев, чрез своето дъщерно дружество "Булброкерс", е ощетил България с 88 милиона лева чрез борсови манипулации при продажбата на държавните дялове на немската компания ЕВН. Как ще коментирате това и има ли връзка с вашата теза за срастването на държавата с олигархични кръгове? Какво би станало в Германия, ако финансовият министър живее в имот на едър немски бизнесмен?

11. Вземайки предвид вашата теза, че "ЕС почти няма вътрешни работи”, смятате ли за уместно, след създалата се политическа криза в Германия при съставянето на новото правителство, българският посланик или друг висш български представител да взема страна към една или друга политическа партия в Германия, както и да предлага съвети към немските политици и общество във връзка с политическата ситуация?

12. Г-н посланик, оценявайки времето, което ще отделите да отговорите на актуалните и горещи въпроси, зададени от най-големия новинарски сайт на България – iNews.bg, искаме да Ви благодарим и да заявим, че Ви предоставяме правото да отговорите и на въпроси, които смятате, че сме пропуснали и/или по други теми.

Водещи

Най-четени