Посланикът на САЩ подготвя визита на Тръмп в България 02.03 | 20:20

Ерик Рубин е изпълнен с оптимизъм за българската икономика

От iNews.bg

"Всеки ден работя и ще продължавам да работя да посрещнем президента Доналд Тръмп в България". Това заяви посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин по време на бизнес форум, организирана от Американската търговска камара, цитиран от БГНЕС. След което допълва: "Не мога да го обещая, защото ако обещая, може и да не мога да изпълня обещанието си. Мога само да работя в тази посока и ще се постарая. Тази цел е много важна”.

За американския дипломат най-важният приоритет е създаването на работни места у нас. "Личната ми гледна точка е, че България се справя много добре във всички останали отношения с изключение на това. Трябва да намерим начин да способстваме за по-добър икономически растеж. Тези времена на предизвикателства и кризи са времена и на възможностите за двустранните ни отношения”, смята посланикът.

Според Рубин американското и българското общество споделят едни и същи ценности като - сигурност, мир, просперитет, демокрация и свобода. "Те са изключително важни в контекста на по-далновидния поглед на бъдещето и външната ни политика, а именно-единна, свободна, невредима и мирна Европа. Искам да подчертая, че ангажиментът на САЩ към взаимоотношенията с България е основополагащ и остава непроменен през годините. Даже е по-силно действащ, отколкото в миналото”, увери той.

"Сигурността на нашите два народа изисква да посочим, че България демонстрира много силна ангажираност към ценностната система на трансатлантическа общност и това ще бъде преходно приложено в момента, когато България ще поеме председателството на Съвета на ЕС през 2018 г. Прогресът, който е постигнат порез годините, отчасти води до този паметен момент, когато България ще поеме председателството на ЕС. Много институции и организации помогнаха за това, включително и Американската търговска камара, което трябва да бъде признато и оценено по достойнство”, подчерта Ерик Рубин.

Той отбеляза колко много американски компании оперират в България и добави, че "фактът, че американските компании гласуват доверие в България е достатъчен стимул”. Посланикът на САЩ изтъкна, че българската икономика расте с близо 3% годишно, което е над средното ниво за ЕС. Според него тези фактори предвещават добро развитие за компании, желаещи да инвестират тук.

Водещи

Най-четени