Последен ден от горещата вълна, от утре - разхлаждане 26.08 | 09:29

За днес е обявен код "червено" в Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца и Монтана. Пазете се от високите температури - от утре се очаква осезаемо разхлаждане

От Олга Андреева

Опасно високи температури прогнозират за днес синоптиците. В последния ден от горещата вълна, обхванала страната ни, както и целия Балкански полуостров, термометрите на много места в страната ще надхвърлят 40 градуса.

Поради тази причина в шест области на страната за днес е обявен код "червено" - Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца и Монтана, съобщава на сайта си Националният институт по метеорология и хидрология при БАН. Код "червено" означава, че времето е много опасно и, че са прогнозирани метеорологични явления с изключителна интензивност.

В останалите области на страната е обявен код "оранжево", тъй като се очакват максимални температури от 39 до 40 градуса. При код "оранжево" времето е горещо, а високите до 40 градуса температури са опасни за хорат, предупреждават метеоролозите.

По Черноморието температурите звучат почти като разхлада - максималните ще достигнат между 29° и 33°. Температура на морската вода е 26°-27°.

По-високи ще са температурите в планината - около 30 градуса на височина 1200 метра. В следобедните часове над масивите в Югозападна България се очаква да се развие купеста облачност, но е слаба вероятността за валеж.

Истинско захлаждане метеоролозите обещават от понеделник - очаква се падане на температурите с около и повече 10 градуса. За София прогнозата е за 30 градуса в началото на седмицата и около 27-29 към средата на седмицата.

Водещи

Най-четени