Последен шанс коалициите да щурмуват ЦИК 01.04 | 08:55

Днес изтича срокът за регистрация на предизборните коалиции

От Диана Цветкова

В 17.00 часа днес изтича крайният срок, в който предизборните коалиции могат да се регистрират в ЦИК за парламентарния вот на 12 май.

Очаква се днес документи да подадат БСП и партньорите ѝ в "Коалиция за България", които изчакват последния момент, за разлика от партия ГЕРБ, чиито членове дежуриха пред ЦИК, за да внесат първи подписките си. Самата партия БСП вече се регистрира в ЦИК.

Очаква се регистрирация в ЦИК да направи и дясната коалиция между ДСБ и движение "Единство" на отцепилите се от СДС Надежда Нейнски и бившия лидер Мартин Димитров.

Към момента в ЦИК са подали своите документи коалицията между НДСВ и партията на Касим ДАЛ "Свобода и достойнство", която ще носи името "Център – свобода и достойнство".

Документи подаде и коалиция "Съюза на демократичните сили" (СДС, движение "Гергьовден", РДП, БСДП и Обединените земеделци) и коалиция "Българска социалдемокрация".

В ЦИК вече подаде документи и коалиция "Българска пролет", в която влизат част от организаторите на протестите в страната от изминалите месеци. Друга част от протестиращите, с лидери Янко Петров и Дончо Дудев, пък се целят към влизане в парламента, чрез партията "Движение граждански контрол".

Крайният срок за регистрация на партиите вече изтече. Документи подадоха 67 партии, като след проверката на подписките им 63 партии запазиха регистрацията си.

Предизборната кампания ще започне на 12 април – точно месец преди датата за предсрочния вот, и ще приключи на 10 май.

Водещи

Най-четени