Последният служебен премиер: Нека направим мажоратирни следващите избори 16.11 | 09:31

На „Позитано“ 20 се заблуждават, че България е почервеняла, казва Георги Близнашки

От iNews.bg

Последният служебен премиер на България – проф. Георги Близнашки, който пое кормилото на държавата между оттеглянето на правителството на Пламен Орешарски и началото на мандата на кабинета "Борисов 2", призовава следващите парламентарни избори да се проведат по мажоритарната система, както гласуваха болшинството от хората на референдума. "Нека да изпием горчивата чаша докрай и незабавно да се направят промени в Изборния кодекс и да отидем на избори с мажоритарна система на два тура, за да се видят последствията”, заяви той пред Нова ТВ. Според него тази система е изключително неподходяща, но трябва да се види ефектът й.

Преди няколко години именно Близнашки беше начело на инициативен комитет, който предлагаше провеждането на референдум за въвеждане на мажоритарен елемент в изборите. Идеята беше хората да отговорят на въпроса "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?".

"Това, което аз предлагах, беше смесена система 50 на 50 - партиите да запазят своите физиономии, но да ги принудим да изкарат напред авторитетни личности, които да бъдат мажоритарни кандидати", обясни той. "Ако преминем сега на мажоритарни избори на два тура, партиите ще бъдат пометени", предупреждава Близнашки.

Според него България не е почервеняла и това е голямата заблуда на "Позитано” 20. "И едните, и другите ще бъдат задраскани при едни мажоритарни избори. Единственият сигурен опит е горчивият опит. Нека да реформираме Изборния кодекс и да дадем възможност хората да разберат за какво става въпрос", каза още проф. Близнашки.

Водещи

Най-четени