Посолството ни в Швеция няма пари за билети за закъсалите българи 24.07 | 13:22

Всеки трябва да се "спасява" сам, заявиха от българското външно министерство

От Андриян Георгиев

Българското посолството в Швеция не разполагало с пари за закупуване на билети до България за изпадналите в беда български граждани, отишли в скандинавската държава да берат боровинки. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

В случай, че български гражданин не разполага със средства за завръщане в България, той трябвало да потърси съдействие от близки и роднини, посочват още от външното министерство.

Българското посолство в Стокхолм се ангажирало да предоставя актуална информация за възможните начини на пътуване до България със самолет или автобуси по различни линии.

Българските граждани, желаещи да заминат на сезонна работа в Швеция, трябва да имат сключени трудови договори, да разполагат с пълна информация за работодателя и да се уверят в неговата сериозност, заявиха от МВнР.

iNews припомня, че на 22 юли възникна остър проблем с български граждани, берачи на боровинки, пристигнали в Швеция без трудов договор. Около 200 българи се събраха в неделя пред сградата на българското посолство в Стокхолм, след като останаха излъгани, че ще получат работа.

Около 250 евро на човек струва прибирането – 200 евро за самолетен билет от Стокхолм до Белград, други транспортни разходи и малко средства за храна.

Водещи

Най-четени