Постоянен арест за сириец, издирван за каналджийство в Германия 11.10 | 18:13

Мохамад Маамо е с постоянен статут у нас, има и семейство

От Ростислава Иванова

Сирийският гражданин Мохамад Маамо, издирван от властите в Германия за трафик на бежанци, ще дочака делото за екстрадицията си в ареста. Състав на Варненския апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд от миналата седмица, с което на основание Европейска заповед за арест, се иска задържането и предаването на Мохамад Маамо, предаде БНР.

Спрямо него в Германия се води наказателно производство за шест престъпления, свързани с трафик на хора.

Защитата посочи, че Маамо е от 23 години в България със статут на постоянно пребиваващ, с постоянен адрес, семейство и е в лошо здравословно състояние. Варненският апелативен съд намира, че доколкото производството е строго формално и по специален закон, то всички основания за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" са налични.

Делото за екстрадицията на Маамо е насрочено във Варненския окръжен съд на 13 октомври.

Определението на Апелативния съд не подлежи на обжалване

18-годишният Мишел Клемен, издирван с европейска заповед по обвинение за тероризъм и задържан на граничния пункт "Капитан Андреево" в края на септември при опит да премине в Турция, ще бъде екстрадиран във Франция, реши Хасковският окръжен съд.

Пред магистратите Клемен обясни, че не участва в терористична група и даде съгласието си да бъде предаден на френското провосъдие. 

Водещи

Най-четени