Пострадали военни при конфликтите в Украйна ще бъдат лекувани в България 11.03 | 21:30

Mинистър Ангел Найденов се срещна с украинския посланик Микола Балтажи

От Теодора Кокаланова

"Българската страна следи много внимателно ситуацията в Украйна и вече е изразила силното си безпокойство от сложната обстановка. Страната ни отдава приоритетно значение на постигането на стабилизация и недопускането на прояви на насилие от никоя страна". Това съобщи министърът на отбраната Ангел Найденов по време на срещата с посланика на Украйна у нас Микола Балтажи. 

По време на срещата Микола Балтажи е поставил въпроса за възможността тежкопострадали военнослужещи при конфликтите в Украйна да бъдат лекувани във военните болници в България. Двете страни са обсъдили и участието в планирани съвместни учения. 

Посланик Балтажи е информирал министър Найденов за сложната ситуация в Украйна и е заявил, че като независима държава Украйна има право на европейски избор, който да бъде признат от нейните съседи. Микола Балтажи е засегнал и предстоящия референдум в автономната република Крим. Според него той е нелегитимен, защото противоречи на конституцията на самата автономна република, на конституцията на Украйна и на международното право.

Посланикът е изразил безпокойство от присъствието на военни и паравоенни формирования извън базите на руския Черноморски флот, предаде БТА.

Водещи

Най-четени