Пострадали от наводнението в Добрич излязоха на протест 16.07 | 15:29

Заплашиха, че ще спрат да плащат данъци и обясниха, че не са получили помощ от общината

От iNews.bg

Пострадали от наводнението от района на Хуманитарната гимназия в Добрич излязоха на протест пред общината. В отворено писмо до кмета на града те поставиха 10 въпроса и определиха 10-дневен срок за отговор. Те предупредиха, че ако не получат отговори, ще преминат към ефективни граждански действия и ще търсят правата си по законно установения ред.

Някои от присъстващите заплашиха, че ще спрат да плащат данъци и обясниха, че не са получили помощ от общината. Хората благодариха на доброволците, които по думите им, единствени са ги подкрепили в тежкия момент, предаде bTV.

"Разбра ли властта откъде дойде потопът в Добрич?", попитаха събралите се.

Според тях огромната приливна вълна, която наводни домовете им на 20 юни, не е предизвикана само от валежите. Те смятат, че причината за наводнението е скъсана дига на язовира при село Плачи дол.

Протестиращите цитираха доклад на РИОСВ от 2013 година, в който се посочвало, че язовирната стена и съоръженията към нея са в неизправно техническо състояние. Водоемът е бил включен в списъка на потенциално опасните язовири за 2014 г. и не е ясно защо не са спазени предписанията за състоянието на този язовир.

Зададени бяха и въпросите как ще бъдат обезщетени собствениците на всички пострадали сгради, както и кой ще заплати имуществото им.

Пострадалите настояха да се направят лабораторни изследвания на почвата в наводнените райони, за да се знае дали тя може да се ползва за земеделска дейност.

Хората са получили заповеди на кмета, с които цялата отговорност за почистването след наводнението е прехвърлена на собствениците и за това е поставен едномесечен срок. Пострадалите категорично настояха така изготвените заповеди да се преразгледат. Те поискаха незабавно да се почисти цялото трасе на дерето, което минава близо до домовете им, тъй като там все още има непочистени участъци. При поройния дъжд преди дни отново бяха наводнени мазета в този район, алармираха потърпевшите.

Кметът Детелина Николова отсъстваше от общината. Пред недоволните излязоха зам.-кметът Надежда Петкова и секретарят на общината Румен Русев. Той прие отвореното писмо, заедно със събраните подписи от над 270 пострадали домакинства. Петкова увери, че исканията на протестиращите ще бъдат предадени на кмета, ще бъдат обсъдени и хората ще получат отговор на всички въпроси.

 

Най-четени