Пострадалите домакинства от земетресението ще получат по 325 лв. 23.05 | 15:26

Социалните работници още от днес започват да приемат документи на пострадали

От Андриян Георгиев

Засегнатите от земетресението домакинства ще получат по 325 лв. помощ. 

Социалните работници още от днес (23 май) щели да започнат да приемат документи на пострадали, посочи вицепремиерът Дянков, цитиран от БТА.

Дирекциите на Агенцията за социално подпомагане (АСП) в пострадалите от земетресението Перник и Радомир, както и мобилни екипи, ще дежурят по график през предстоящите четири почивни дни. На разположение към двете дирекции ще са и служебните автомобили, които могат да бъдат ползвани при необходимост за извеждане на нуждаещи се.

Все още нямало точна информация на каква сума се изчисляват щетите от земетресението, като това предстояло да се изясни през следващите дни. От финансова гледна точка обаче те са относително малки, а по-голяма е уплахата у хората, посочи финансовият министър.

Ще се започне с покриване на щетите, нанесени на публичните сгради - училища, болници. Има и 14-дневен срок, в който гражданите да подават документи, но само за законна собственост и строителство, допълни Дянков.

Има няколко възможности за подпомагане - средства по линия на фонда, има фирми, които пожелаха да дарят материали, или чрез дарителската кампания.

Водещи

Най-четени