Пострадалите при взрива в Костенец нарастват, вече са 10 08.08 | 10:30

7 от тях са с леки наранявания, а трима – с порезни рани и травми, потвърдиха от здравното ведомство

От Теодора Кокаланова

Десет души са пострадали след взрива във военния завод в Костенец. От тях 7 са с леки наранявания, а трима – с порезни рани и травми, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Тримата пациенти ще бъдат хоспитализирани във Военномедицинска академия. Министърът на здравеопазването Мирослав Ненков следи ситуацията и координира действията на МЗ с ангажираните  институции и лечебни заведения. 

"Заводът е на 7-8 км от града, но се чу страхотен взрив. Стъклата на общината и на околните сгради са изпочупени", заяви кметът на Костенец Радостин Радев.

По думите на директора на пожарната главен комисар Николай Николов към момента не се очаква втори взрив и няма пряка опасност за населението

Има нанесени материални щети по инфраструктурата следствие на взрива, но няма сериозни разрушения. Назначена е комисия, която започва разследване на причините за инцидента, в която са включени представители на Министерството на отбраната, служба "Военна полиция", Министерството на вътрешните работи, Пожарната безопасност и защита на населението. 

Взривът е възникнал при извършване на утилизация на боеприпаси в "ТЕРЕМ - Цар Самуил" ЕООД - Костенец към 8:40 часа, потвърдиха от Министерството на отбраната. 

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов пътува към мястото на инцидента. По случая се води следствие от компетентните органи. Премиерът Георги Близнашки е в постоянен контакт с отговорните институции и следи отблизо ситуацията.

Водещи

Най-четени