Потвърдено: Българи се сражават на страната на "Ислямска държава" 30.10 | 14:03

Според Шаламанов рискът за нападение от страна на групировката е голям

От Теодора Кокаланова

Постъпвала е информация от съюзници за българи, които се сражават на страната на "Ислямска държава". това съобщи министърът на отбраната Велизар Шаламанов. По думите му този факт е изключително тревожен. Според Шаламанов рискът за опасността от "Ислямска държава" е голям и именно затова има международна коалиция, водена от САЩ.

"Вчера имахме възможност с началника на отбраната и командира на ВВС да посетим самолетоносача "Джордж  Буш" в Средиземно море и да се убедим във високата готовност и мощ на съюзниците си", каза още Шаламанов.

Той добави, че смята, че България, като част от НАТО и ЕС, също трябва да развива способности за действия в такъв тип операции, предаде БТА. Шаламанов посочи, че към момента не разполагаме с такива способности и добави, че това е една от причините да се замислим по-сериозно за проблемите с превъоръжаването.

"Необходимостта от националната програма "България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020" произтича от това, че въоръжението и техниката са изключително остарели и несъвместими с тези на съюзниците ни", подчерта министърът. 

Водещи

Най-четени