Потвърдено! Зам.-министър Стоянов е бил агент 11.04 | 17:47

Установената принадлежност е безспорна, твърдят от Комисията по досиетата

От Филипа Тодева

Установената принадлежност на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов към бившата Държавна сигурност е безспорна. Това заяви председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, цитиран от агенция "Фокус". По-рано днес служебният премиер Марин Райков увери, че в екипа му няма агенти.

Костадинов каза, че през 2008 година Стоянов сам е поискал да бъде проверен по частен път за принадлежност към службите.

Той обясни каква е била цялата процедура:

"Комисията, съгласно практиката през 2008 година, и възможностите за работа, на основание чл. 16 ал.2 от закона, извършва проверка като изпраща писма до службите – Национална разузнавателна служба, Военна информация и Министерство на вътрешните работи. На основание текст от закона, в рамките на един месец Министерството на вътрешните работи, с официално писмо, изпраща документация също така и до другите сътрудници, че няма никъде в техните масиви документи, които да послужат на комисията, за да бъде установена принадлежност. Комисията, на основание тези писма, информира Стоянов, че към момента на проверката, няма данни в документи, с които да се установи принадлежност. Подчертавам – към момента на проверката през 2008 година”.

През 2010 година комисията приема регистрационните дневници от Министерството на вътрешните работи.

Още не са получени от "Военна информация” на 100% картотеката, регистрационните дневници, както и архива, и затова продължават да се издават документи, където пише "към момента на проверката - няма принадлежност.

"Случаят със Стоянов, за съжаление, не е такъв през 2013 година. На вчерашната дата – 10 април – след извършена проверка в документацията и в масивите на комисията, се установяват документи, предадени от Министерство на вътрешните работи, в които се дава достатъчно основание да се установи принадлежност и да се обяви в публичното пространство”, посочи Евтим Костадинов.

Има документи като регистрационен картон в картотека, образец 4, също така отметка в регистрационния дневник, отметка в архивния дневник, на коя дата е архивирано делото.

Има оригинал на рапорт за вербовка, докладна за извършена вербовка, регистрационна карта.

"Имаме също така информационна карта за самия Божан Стоянов и клеймо на Министерство на вътрешните работи, че тази папка е разделена по смисъла на тогавашната действаща законова основа. На 07. 08. 2008 година папката е разделена и е приготвена за изпращане на комисията. Именно на тази документална основа комисията е установила принадлежност и е обявила на публичното пространство на вчерашната дата принадлежността на Стоянов”, добави Евтим Костадинов.

Водещи

Най-четени