Потвърдиха доживотните присъди на трима от „Килърите” 04.05 | 19:27

Апелативният съд във Варна отмени присъдата на един от съучастниците им

От iNews.bg

Трима от "Килърите” остават в затвора до живот. Това постанови днес Варненският апелативен съд.  Той потвърди трите доживотни присъди без право на замяна, произнесени през 2013 г. от Шуменския окръжен съд (ШОС) за Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев, признати за виновни за убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев.

Съдиите обаче отмениха първоначалната присъда като оправдаха Райчо Стойнев по обвинението, че от началото на 2009 г. до неустановена дата на юни същата година, в съучастие като помагач с Петър Стоянов, Георги Вълев, с Васил Костов,  Янко Попов, Георги Трифонов и Владимир Филев е улеснил последния за умишленото убийство на Румен Рачев, извършено на 3 юли 2009 г.

Освен в наказателно-осъдителната част, съдът отмени присъдата и в гражданско осъдителната й част, с която Стойнев е осъден да заплати солидарно с другите подсъдими обезщетение в размер общо на 650 000 лв. за претърпените неимуществени вреди на наследниците на убития шуменски бизнесмен.

Варненският апелативен съд измени присъдата на ШОС в наказателно- осъдителната й част по отношение и на Янко Попов, като го оправда да е помагал с действия и с користна цел убийството на Румен Рачев. Съдът намали срока на присъденото му наказание от 17 на 10 години лишаване от свобода. Попов ще заплати 943,92 лв. разноски за съдебно-медицински експертизи в полза на ВСС и солидарно с другите подсъдими разноските по делото, които възлизат на 739,99 лв.

Водещи

Най-четени