Потънали преди години кораби спират плаването по Дунав 05.01 | 15:35

Сушата свали нивото на реката на много места до критичния минимум

От Деляна Петкова

Потънали преди години плавателни съдове затрудняват движението по река Дунав край остров Косуй, съобщи директорът на агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (АППД) инж. Павлин Цонев, цитиран от БТА.

Някои от съдовете в този район са потънали преди повече от 50 години. Заради сушата обаче нивото на реката спадна критично и се появиха стърчащите от потъналите кораби железа. Преди месец украински кораб е получил пробойна след като се е отклонил малко от обозначената маркировка, уточниха още от агенцията.

Други три плавателни съда се намират над Силистра - става въпрос за кран, неплавателна секция и кораб. Те от години стоят на дъното на реката.

В сряда (5 януари) се е състояла среща в Гюргево за премахването на тези съдове. Румънската страна обаче е обяснила, че има административни спънки - трудно се установява собствеността на потъналите кораби, а техните собственици трябва да дадат разрешение за изваждането им.

При Русе днес водните стоежи са 80 см спрямо условната кота нула, а прогнозата за следващите два дни е нивото да спадне с още 12 см. Над 20 са критичните участъка сега по река Дунав, като най-сериозно е положението край Батин, Вардим и Белене.

Към момента няма информация за заседнали кораби.

Най-четени