Потърпевш: Ако не беше димът, щеше да има най-малко пет трупа 16.10 | 10:20

Взривът беше страшен, свидетелства Анна Колева

От Андриян Георгиев

Взривът беше страшен. Представете си, че се намирате в Бейрут, без да можете да реагирате. Така описа преживения шок Анна Колева, една от потърпевшите от взрива на трафопост в жилищен блок в Бургас.

"Всичко стана за секунди, гъст дим, който обгазяваше навсякъде и в следващия момент този трафопост, който гори, защото в него има масло, и подът на всекидневната, която не съществува, и аз успях да измъкна мама навън. Съседът успя да изведе двете си деца невредими, тъй като спяха в съседната стая”, разказа още Колева, цитирана от агенция "Фокус".

Колева обясни, че са се събудили от дима. Те седели с техниците на електроразпределителното дружество до 1:40 часа вечерта и дори са им пожелали безпроблемно дежурство. "Ако не беше димът, щеше да има най-малко пет трупа", категорична бе жената.

"Единият човечец много често идва тук, за да обслужва нашия трафопост и горе-долу го познаваме като физиономия, но той определено изглеждаше доста неадекватно", заяви Колева. Но каза, че не знае дали е бил сънен или притеснен.

"Не може да влизаш на такава авария, при която ви казваме, че гърми нещо, и се е видяла волтова дъга, даже нямаха голямо осветително тяло. Този трафопост не трябваше да бъде тук, защото винаги е бил бомба със закъснител и нееднократно сме сезирали всички възможни инстанции да бъде направено нещо и да бъде изнесен извън блока. Направиха му основен ремон, с който го подсилиха и то унищожи 50-годишния живот на две семейства", каза завърши Колева. 

Пламен Димитров, друг потърпевш и пряк свидетел на ужасния инцидент, пък каза, че трансформаторът буквално е експлодирал.

"Около 23:30-24:00 часа имаше авария, нямаше ток. Комшии са се обадили на EVN и е дошъл екип, който е отстранил аварията и около час и половина след тяхното идване и съответно след отстраняване на аварията, се случи този взрив. Целият взрив стана в краката ми", разказа Димитров.

По думите на Димитров пожарната и полицията са реагирали много бързо и са се отнесли съвсем адекватно към ситуацията. Линейките също са дошли на време като са го прегледали, но той е отказал да го заведат в болница, тъй като не е знаел къде са съпругата и децата му.

Едната стая на апартамента му нямала изобщо под, който се изсипал в трафопоста. "Цялата ни детска стая с легла, шкафове, бюра се намира долу”, обясни той. Докато Димитров е бил във въпросната стая, семейството му се е намирало в най-отдалечената стая, което е било истински късмет, тъй като пет минути преди да се случи инцидентът двете му деца са спели на леглата си и заради излезлия дим родителите им са ги събудили и са ги изкарали в другата посока на апартамента. Голямата му дъщеря е леко порязана.

По неговите думи вината за случилото се е изцяло на EVN. "Не може два часа преди инцидента да се прави ремонт, а два часа след това да стане такъв взрив”, категоричен бе потърпевшият.

Димитров е собственик на магазина в блока, който също е изцяло разрушен. Застраховка нямал. Димитров посочи, че кметът на Бургас Димитър Николов е обещал помощ. 

Водещи

Най-четени