Почина Божидар Димитров 02.07 | 10:55

Тази вечер на 72 години ни напусна проф. Божидар Димитров, съобщиха близки на семейството

От iNews.bg

Почина историкът, общественик, телевизионен водещ Божидар Димитров.

Тази вечер на 72 години ни напусна проф. Божидар Димитров, съобщиха близки на семейството за Агенция "Фокус".

Божидар Димитров е бивш дългогодишен директор на Националния исторически музей, автор на десетки книги, посветени на българската история.

"24 часа" съобщи, че професорът е починал пред блока, в който живее. Изведнъж се хванал за гърдите и паднал, разказали негови близки за изданието. Известният историк чакал дъщеря си Мария, която днес има рожден ден и трябвало да дойде да вземе родителите си, за да празнуват зааедно.

"Изказвам съболезнования на близките и семейството на Божидар Димитров. Почивай в мир, приятелю! Поклон", написа премиерът Бойко Борисов във "Фейсбук".

Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия.

Завършва история и археология в Софийския университет, има докторат по история.

Той е дългогодишен директор на Националния исторически музей.

Начело на НИМ застава за пръв път в края на 1994. През 1997-1998 влиза в конфликт с президента Петър Стоянов по повод връщането на "История славянобългарска” в Зографския манастир. Отстранен е от поста от министърката на СДС Емма Москова през 1998 г.

След 3 години е назначен отново след конкурс. През неговото управление музейната експозиция беше преместена от сградата на Съдебната палата на бул. "Витоша” в резиденция "Бояна”. 

Паралелно с работата си в музея Димитров е активен политически деец най-напред на БСП, а впоследствие на ГЕРБ. Напуска столетницата именно заради подкрепата и приятелството си с Бойко Борисов. В началото на първото правителство на Борисов е министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина и държавните архиви. 

През миналата година бе приет в болница със съмнения за инфаркт в деня, в който му предстоеще дебат с македонския журналист Миленко Неделковски. Двамата имаха задочен спор след като македонският журналист се снима как чупи с чук плочата на връх Каймакчалан, издигната в памет на загиналите там български воини през Първата световна война.

През март т.г. основа движение "Кан Кубрат".

Ще го запомним с редица археологически открития, както и с цветистия му език и чувство за хумор.

Поклон пред паметта му!

Водещи