Почина момиченцето, паднало от тераса в Берковица 03.11 | 15:46

Лекарите не са успели да се преборят за живота на детето

От Цанка Донкова

10-годишното момиченце, което падна от втория етаж на дома за деца с умствени проблеми в Берковица, е издъхнало в неделя вечерта (2 октомври) в реанимацията на монтанската болница, съобщава Конкурент. Детето беше в особено тежко състояние – черепно-мозъчна и гръдна травма. То претърпя три животоспасяващи операции, но въпреки това лекарите не са успели да се преборят за живота му.

"Грешка на екипа, който работи в дома, е причина за трагедията. Кой точно е виновникът, установява полицейското разследване", заяви директорът на регионалната социална социална служба в Монтана Стефка Александрова.

Александра бе едно от петте деца под 18-годишна възраст в берковския дом. Тя живееше в една стая с още три момиченца, едното - сестричката ѝ Петя.

Двете момиченца е трябвало да бъдат изведени в център за настаняване от семеен тип в Плевен, но сградата не е била готова.

"Усилено тече процесът по извеждането на децата от специализираната институция. Те са само пет. Останалите 40 обитатели са възрастни хора. Работещите в дома нямат право да твърдят, че са натоварени. Грижат се за пет малки деца. Не е редно да използват и твърдението, че не се справят”, подчерта Александрова.

Малката Александра е от многодетно семейство. Всичките ѝ братя и сестри живеят в институции.

"Предложихме Александра и сестра ѝ да бъдат настанени в монтански център, защото имаме свободни места. От Агенцията за закрила на детето разпределиха нея и сестра ѝ за Плевен с мотива да са по-близо до майката”, допълни Стефка Александрова.

Най-четени