Почитаме Княз Борис-Михаил Покръстител, вижте кои имена празнуват 02.05 | 10:45

Борис прозира необходимостта от приемане на християнството и пръв се покръства, вземайки името Михаил. След продължително 36-годишно управление, през 889 г. Борис се отказва доброволно от престола в полза на сина си Владимир-Расате и се оттегля в манастир

От iNews.bg

На 2 май Българската православна църква почита паметта на Св. цар Борис-Михаил – Покръстител на българите.

Празникът е започнал да се почита в Средновековието, но няма писмени доказателства за точното начало.

Датата 2 май не е случайна, на този ден през 907-ма година умира цар Борис Покръстител, един от най-великите български царе. Той е наречен равноапостолен светец.

Усетил историческата ситуация, Борис прозира необходимостта от приемане на християнството и пръв се покръства, вземайки името Михаил.

По същото време княз Борис приема радушно учениците на Кирил и Методий – Наум, Климент и Ангеларий. Климент Охридски става епископ в Охрид със задачата да създаде книжовна школа.

След продължително 36-годишно управление, през 889 г. Борис се отказва доброволно от престола в полза на сина си Владимир-Расате и се оттегля в манастир.

Неумелата политика на Владимир-Расате, съпроводена с опит за възстановяване на езичеството, принуждава княз Борис I да напусне манастира и да предприеме решителни мерки. Той сваля Владимир-Расате от престола, ослепява го и го хвърля в тъмница.

Непосредствено след това свиква народен събор, на който оповестява, че поставя Симеон на престола, както и преместването на столицата от Плиска във Велики Преслав. Българският език заменя гръцкия в богослужението.

На този ден празнуващи са всички, носещи името Борис, Боряна, Борислав, Борислава, Борил или Богорис.

Водещи

Най-четени