Почитаме паметта на загиналите военнослужещи от атентата в Кербала 27.12 | 10:20

Днес се навършват 10 години от атентата срещу военна база „Индия“, при който бяха убити петима български военнослужещи

От Ивелина Георгиева

Днес се навършват 10 години от атентата с кола-бомба срещу военна база "Индия" в Кербала, Ирак, при който бяха убити петима български военнослужещи и десетки други бяха ранени.

По случай годишнината Сухопътните войски ще отдадат почит на военнослужещите, загинали при терористичната атака на военна база "Индия" в Кербала със серия от мероприятия, съобщиха от министерството на отбраната.

За да отдадат почит на своите колеги, военнослужещите в гарнизоните от Сухопътните войски и по родните места на загиналите в атентата ще почетат с възпоменателни церемонии и едноминутно мълчание паметта на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерските кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров.

Във военно формирование в Плевен ще се проведе ритуал по откриване на паметна плоча на военнослужещите от състава на бившата 5-та Шипченска механизирана бригада, загинали при участието си в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак: офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Свилен Киров, офицерски кандидат Гърди Гърдев и офицерски кандидат Димитър Димитров.

В 61-ва механизирана бригада-Карлово ще бъде отслужена панахида в параклиса "Свети Мина” и ще бъдат поднесени цветя на паметника на загиналите в борбата против тероризма.

Военнослужещи от военните формирования в Карлово и Благоевград ще присъстват на възпоменателната церемония в памет на майор Георги Качорин в с. Горно Драглище, Община Разлог.

В гробищния парк на град Русе изпълняващият длъжността командир на 68-ма бригада Специални сили полковник Михаил Попов и военнослужещи от формированието ще участват във възпоменателна церемония и ще се поклонят на гроба на офицерски кандидат Антон Петров.

По същото време в град Крумовград заместник-началникът на щаба подполковник Николай Николов и военнослужещи от 68-ма бригада Специални сили ще отдадат почит на гроба на старши лейтенант Николай Саръев.

Командирът на военно формирование 54880 подполковник Станислав Славов и военнослужещи от гарнизоните Казанлък и Плевен ще положат цветя на гроба на офицерски кандидат Иван Инджов в гробищния парк на град Казанлък.

В град Добрич капитан Дамян Димитров – помощник в отделение "Тактическо” на военно формирование 54060 – Шумен и военнослужещи от формированието ще отдадат почит на гроба на офицерски кандидат Свилен Киров.

На всички възпоменателни церемонии в памет на загиналите бойци ще бъдат положени цветя от името на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов.

Водещи