Правителственият самолет излетя да вземе пребития българин в Охрид 20.01 | 17:15

Разпореждането е на министър-председателя Гълъб Донев

От iNews

По разпореждане на министър-председателя Гълъб Донев е организирано транспортирането до България на Християн Пендиков. Секретарят на организацията "Цар Борис III" беше нападнат и пребит в Охрид.

Правителственият самолет "Фалкон" с екип от Военномедицинската академия на борда – двама лекари и реанимационна сестра, отпътува за Република Северна Македония, съобщиха от правителствената пресслужба.

Пострадалият Християн ще бъде настанен във ВМА, където ще получи необходимото лечение.

По-рано днес от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че България има готовност да организира въздушната евакуация на Християн Пендиков и да осигури неговото лечение у нас.

В същото време министър-председателят Гълъб Донев поиска съдействие при организацията по транспортирането на Пендиков за лечение в България от македонския премиер Димитър Ковачевски. Той изрази готовност за подкрепа при транспортирането със самолет на бития, както и за пълно разследване на случая и подвеждане под отговорност на извършителите.

Преди нападението Християн Пендиков е подал жалба в полицията за заплахи.

След атаката срещу него в българското външно министерстсво бе извикана посланикът на РС Македония в София Агнеза Руси Поповска.

Президентът Румен Радев остро осъди системните нарушения на правата на българите в РСМ.

Това е третото нападение за по-малко от два месеца срещу българския културен клуб в Охрид.

 

Водещи

Най-четени