Правителственият самолет кацна аварийно на Летище "София"! Не е имало реална заплаха за "Фалкона" 12.02 | 10:04

Малко след излитането на самолета е бил установен проблем с левия колесник

От Беатрис Николoва

Правителственият самолет, на борда на който се намира премиерът Бойко Борисов, кацна аварийно на Летище "София", след като кръжеше близо час над столицата .

Министър-председателят е излетял с правителствения "Фалкон" за Брюксел, където ще участва на заседанието на Европейския съвет. Малко след излитането на самолета е бил установен проблем с левия колесник.

"Малко след излитането е възникнал технически проблем, непозволяващ на левия колесник да се приберe. Екипажът е взел решение да се върне обратно. Кацането не е аварийно, нормално е", коментира случаят министърът на транспорта Ивайло Московски.

След час полет, за да се изхарчи част от горивото, правителственият "Фалкон" кацна без проблеми. Причините за инцидента се изясняват. 

Московски  откри "съвпадение", че само часове преди полета, директорът на правителствения "Авиоотряд 28" Ангел Балджиев е подал оставка. Причината - липса на средства за поддръжката му. 

Очаква се в София да пристигне екип от Швейцария, от компанията, която сервизира "Фалкона", за да се прецени дали проблемът е технически.

Борисов ще отлети за Брюксел с правителствения Еърбъс, за да присъства на заседанието на Европейския съвет, на което ще бъдат обсъдени темите за борбата с тероризма и ситуацията в Украйна.

Това не е първият инцидент с правителствен самолет. През 2008 год. тогавашния президент Георги Първанов и  50-членната делегация  на път за Мексико се завърнаха в София с чартърен полет на "България Еър”, след авария на правителствения ТУ 154.

Водещи

Най-четени