Правителството вдигна с 25 лева линията на бедността за догодина 09.11 | 13:44

От догодина линията на бедността ще бъде 236 лева

От Деляна Петкова

По време на правителственото заседание днес (9 ноември) министрите беше обсъдена т.нар. "линия на бедността" за догодина. Прието беше увеличение от 25 лева до 236 лева на месец. Това съобщават от правителствената информационна служба, цитирани от Агенция "Фокус".

В момента линията "минава" през нивото от 211 лева на месец, което беше определено от правителството през миналата година.

Индексът не се използва за изчисляване на социални помощи. От правителството коментират, че размерът е определен така, че бедните домакинства да са в състояние да задоволяват своите минимални жизнени потребности от храна и нехранителни стоки и услуги.

За изчисляването са използвани данните от изследването на бюджетите на домакинствата в България, провеждано от Националния статистически институт.

За първи път Министерският съвет определи нивото на линията на бедност през 2006 година. Индикаторът се определя еднократно в годината и важи за територията на цялата страна.

Линията на бедността е относителен измерител на жизнения стандарт, като методиката е приета по време на заседание на Европейския съвет в Лаакен през 2001 година.

Водещи

Най-четени