Правителството готви чистка в държавните структури 28.09 | 09:29

Съкращенията не са самоцел, просто искаме по-евтина администрация, която работи по-добре, каза Томислав Дончев

От iNews.bg

Правителството се подготвя за чистка в държавните ведомства. Не става дума обаче за уволнения на неудобни или провинили се служители, а за оптимизация на структурите. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев. "Ще има промени в държавната администрация”, заяви той пред Нова телевизия. Дончев обаче уточни, че съкращенията на държавни служители са възможни с цел оптимизиране на административните услуги.

"Съкращаването на хора не е самоцел. Трябва да се оптимизира реда в общата администрация. Не във всяка служба има нужда от отделно звено или от отделен човек. Практиката в развитите държави и в техните администрации показва, че е хубаво да се създадат или на национално, или на регионално ниво звена, които пак да бъдат държавни, и които да предоставят услуги на всичките администрации. Практиката показва, че от това се повишава и качеството, падат разходите, свързани с административното обслужване. Дали това може и ще доведе до съкращаване на хора е напълно възможно”, обясни Дончев. И допълни, че голямата цел на правителството е администрацията да струва по-малко пари и да работи по-добре.

Във връзка със скандалите около оръжейните заводи "Емко” и "Дунарит”, Дончев заяви, че това е икономически конфликт, който се преформатира в политически. "В този смисъл в него не е редно да се заема страна. Ако го направя, бих искал да е тази на закона. По отношение на "Емко” искрено се надявам всички изисквания по закон да бъдат спазени, да бъде върнат лицензът и предприятието да работи”, коментира той.

Водещи

Най-четени