Правителството дава още 35 млн. лв. за ограда на границата 24.02 | 19:27

Правителството дава още 35 млн. лв. за ограда на границата

От iNews.bg

Правителството реши от бюджета да бъдат отпуснати още 35 млн. лв. за гранична охрана по границата с Турция като защита срещу мигрантската вълна. Само преди месец кабинетът отпусна 32 млн. лв. за заграждения по българо-турската граница.

"Сегашното финансиране не ни осигурява ресурс за ограда по цялата граница с Турция. Там, където няма осигурена ограда, ще поставим патрули. Първо покриваме най-рисковите участъци, след това, където сме изградили пътя и накрая - най-трудните райони. Мерките по реките засега са екипиране с лодки. За последната част от оградата все още няма изчисление колко ще струва", коментира пред журналисти вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, цитирана от БГНЕС.

Тя обясни пред депутатите от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, че "изграждането на защитното съоръжение е ключово за общата система на сигурност, която поддържаме в момента и планираме да осигури сигурността по отношение на бежанската вълна".

Отпуснатите преди месец 32,5 млн. лв. били за втората част на съоръжението по границата, планирано още миналата година. "По план до май трябва да имаме 56 км изградена ограда. Усложнението идва от това, че заедно с оградата, строим и пътищата, които са успоредно до нея и това е допълнително условие, но без него не може да се изгради оградата”, разясни тя.

С отпуснатите днес нови 35 млн. лв., ще се подсигури изграждането на следващата част – също планирана миналата година, но без участъците около реките Резовска и Марица.

"В тази сума се включат около 600 000 лв., които са за проектиране на останалата част и трябва да започнат сега успоредно с доизграждането на останалите части. Преразгледахме проекта, за да стане по-бързо и евтино. Направихме някои подобрения и в някои участъци с по-сложен терен планирахме на територията на страната да са прави участъци”, увери министърът.

Областните управители са обещали на вътрешния министър, че "юни-юли или най-късно септември, в някои от участъците предварително планираната дължина може да бъде изградена".

"Ще доизградим и останалите етапи на оградата в зависимост и от възможностите за допълнително финансиране. Поискали сме от ЕК сериозна сума, която да ни подпомогне и за изграждането на пътищата. По 3 линии започваме работа в момента. В понеделник имаме среща с областните управители, за да приемем графика за самото изграждане, който е седмица по седмица”, каза още Бъчварова.

 

Вицепремиерът посочи, че Брюксел не може да финансира мерки и съоръжения по вътрешните граници, затова, "ако се наложи ограда по гръцката и по сръбската граница, ще се наложим да засилим контрола и да правим съоръжения с национални средства”.

Водещи

Най-четени