Правителството и синдикатите с ново предложение за пенсионната възраст 01.12 | 07:42

Възрастта да се увеличи плавно по 4 месеца до 2014 г.

От Кремена Бедерева

Близо 3 часа продължиха преговори, късно вчера вечерта (30 ноември), между синдикатите и правителството.

Обсъдено е било предложението възрастта за пенсиониране да се увеличи плавно по 4 месеца на година от 2012 до 2014 г., съобщи Искра Фидосова, съпредседател на групата, цитирана от БТА.

Промяната ще засяга единствено и само трета категория труд. Фидосова обяви, че второто предложение на ГЕРБ, представено на преговорите, е за първа и втора категория труд да няма увеличение на възрастта за пенсиониране. Това засяга миньорите, химиците, металурзите и др. работници, уточни Фидосова .

"Търсим баланс между интересите на хората, които трябва да се пенсионират, и на всички останали български граждани", посочи Фидосова. "За нас е важен и фиска на държавата и финансовата стабилност", каза още тя.

По думите й в парламентарната група на ГЕРБ има разбиране и по темата за криминализирането на социалните осигуровки и изплащането на трудовите възнаграждения само по банков път, както и по още няколко конкретни теми, които могат да бъдат обсъдени.

Според Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа", ако се постигне сближаване на позициите за пенсиите, могат да се решат и всички останали проблеми. Тренчев съобщи, че днес - 1 декември, Координационният съвет на двата синдиката ще обсъди предложенията на ГЕРБ, и по-късно през деня ще бъде обявена позицията на синдикатите.

От своя страна, ръководството на ГЕРБ ще информира премиера Борисов за резултатите от срещата. Президентът на КНСБ - Пламен Димитров - е оптимист, че ще бъде намерен изход от ситуацията. Според него препъникамъкът е възрастта за пенсиониране, "и ако там бъде намерен компромис, конфликтът ще бъде преодолян", убеден е г-н Димитров.

Водещи

Най-четени