Правителството има план за постигане на равенство между половете 19.12 | 17:02

Акцентът е върху съвместяването на кариерата и семейството при жените

От Ралица Стоянова

Правителството прие Национален план за действие през 2013 г. за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете.

Неговата цел е да подпомогне провеждането на единна политика за равнопоставеност между половете, да повиши информираността за равенството между тях и значението на преодоляването на свързаните с това стереотипи, информират от правителствената пресслужба. 

Дейностите в плана са структурирани в седем раздела: държавна политика за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете; равна степен на икономическа независимост; по-добро съвместяване на професионалния и семейния живот; насърчаване на равното участие на жените и мъжете в процесите на вземане на решения; достойнство, неприкосновеност на личността и предотвратяване на насилието въз основа на пола; премахване на стереотипите, основани на пола, и противодействие на множествената дискриминация; популяризиране и прилагане на добри европейски практики в областта на равнопоставеността на жените и мъжете на национално ниво.

Специално внимание в Националния план за 2013 г. е отделено на изпълнението на мерки за насърчаване на равенството между жените и мъжете в процесите на вземането на решения, както и за съвместяване на професионалния и семейния живот.

Превенцията и защитата от всички форми на насилие, включително домашното, остава също един от приоритетите на българските институции и организации. Основните мерки са ориентирани към повишаване на информираността и повлияване на социалното поведение, създаване на цялостна рамка, политики и мерки за защита и помощ на всички жертви на насилието срещу жени и на домашното насилие, осигуряване на подкрепа и помощ на неправителствени организации и правоприлагащи органи за ефективно сътрудничество с цел да се възприеме интегриран подход при премахването на този вид насилие.

Проектът на национален план е публикуван за обсъждане в портала за обществени консултации www.strategy.bg.

Водещи

Най-четени