Правителството - мисия невъзможна след вота 13.05 | 03:35

Какво казаха лидерите на политическите партии в изборната нощ

От Кремена Бедерева

Първите резултати след края на изборния ден вече са факт - ГЕРБ водят пред БСП, а четири партии влизат в следващия парламент.

След дълго чакане и чудене ще има ли пресконференции в НДК, тъй като до последно нямаше яснота по въпроса, а и пред прозорците на Международния пресцентър в НДК имаше протест и хвърчаха яйца и домати, в крайна сметка някои партии направиха своите изявления.

От ГЕРБ обявиха с прессъобщение до медиите, че ще коментира единствено и само официални резултати от провелия се вот, оповестени от Централната избирателна комисия.

А зам.-председателят на партията Цветан Цветанов напусна рано-рано НДК.

И докато едни дават пресконференция, от пресцентъра на ГЕРБ разпространиха съобщение, че турският премиер Реджеп Ердоган е честитил на ГЕРБ победата на парламентарните избори. Бойко Борисов не направи официално изявление за резултатите на партията му, но е провел телефонен разговор с Ердоган.

Борисов е приемал поздравления за победата и от шефа на групата на ЕНП в ЕП Джоузеф Дол.

След което лидерът на БСП Сергей Станишев пръв застана за своето изявление. "Служебното правителство - Б отборът на ГЕРБ и Борисов, се провалил", заяви той на пресконференция в НДК. "Станишев отбеляза тотален провал на служебния кабинет - на Марин Райков и Росен Плевнелиев, тяхната дейност и конкретните резултати на служебното правителство. Бяха допуснати условия за груби манипулации, купуване на гласове, опасността от манипулации на гласовете остава, допълни Станишев."

Червеният лидер обяви още, че "БСП ще разчита и ще търси разговори за програмно правителство и от партия "Атака".

Лидерът на ДПС Лютви Местан също разкритикува служебното правителство, че не е осигурило в достатъчна степен нормалното протичане на изборния процес. Той поиска прокуратурата да разследва във връзка със съмненията за саботаж на изборния процес.

ДПС вижда своята роля в следващо НС като политическа сила, която ще работи за разкъсването на обръчите от фирми, с които обръчи са обгърнати всички български партии, заяви още на пресконференцията в НДК Местан.

Лидерът на ДПС отговори на въпрос на iNews как е повлияло върху изборните резултати на ДПС оттеглянето на Ахмед Доган и други ключови фигури - "ДПС има достатъчно сериозна тежест." 

От своя страна лидерът на "Атака" Волен Сидеров определи като странна изборната нощ, както и самата кампания, предшестваща вота. "Аз не чух до момента ясна програмата от победителите от тези избори. Защо ги няма, защо се крият", запита Сидеров в НДК.

Атакистът също отговори на въпрос на iNews - дали "Атака" ще се съобрази с искането на протестиращите за касиране на вота - "при наличието на доказателства за манипулирани резултатите, ще прибегне до подобни действия".

Запитан отново от iNews дали би станал премиер, Волен Сидеров отговори: "Да, бих заел премиерски пост, при положение че ще изпълнявам това, а не предложено ми от някой друг. Заради тази програма бих заел този пост, но това изисква подкрепа от българското общество".

В края на изборната нощ, ЦИК публикува резултатите от предсрочните парламентарни избори за страната към 2.20 часа при обработени 24,516% протоколи на СИК в РИК. Според тези данни ГЕРБ води на БСП с 4,77% или ГЕРБ има 32,43%, "Коалиция за България" - 27,66%, "Атака" - 8,08%, ДПС - 7,20%.

 

 

Водещи

Най-четени