Правителството одобри договора за добросъседство с Македония 26.07 | 18:28

София договори със Скопие съвместни железопътни и газови връзки

От iNews.bg

Правителството одобри проект на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Това стана на редовното заседание на Министерския съвет в сряда, съобщи пресслужбата на кабинета.
 
Подписването на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония е израз на желанието на Република България да изгради добросъседски отношения, основани на европейските ценности, се казва в съобщението.
 
Осезаеми резултати след подписването на договора ще бъдат: сътрудничеството в двустранен и многостранен план, разширяването на транспортните връзки и комуникации, участие и усвояване на средства по регионални инфраструктурни и по транс-гранични проекти, както и улесняване на контактите между гражданите на двете страни.

По-рано днес и правителството в Скопие одобри готвеното над 15 г. споразумение, чието подписване беше анонсирано от премиера на западната ни съседка Зоран Заев при посещението му у нас.

"Подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония е израз на желанието на България да изгради модерни добросъседски отношения, основани на европейските ценности", заяви премиерът Бойко Борисов по време правителственото заседание, съобщи пресслужбата на кабинета.
 
Той е отбелязал, че в продължение на години няколко български правителства от целия политически спектър са били ангажирани в преговорите, отстоявайки българския национален интерес.

Според Борисов посещението на министър-председателя на Република Македония Зоран Заев в София и изразената позиция към общата история е първа крачка в стремежа за изграждане на нов дух в отношенията със съседите.

"Европейският съюз оцени договора като първа стъпка и ново начало за развитие на европейската перспектива на Република Македония", е допълнил премиерът.
 
Борисов е отбелязал още, че с подписването на договора ще бъде отворена нова страница в отношенията между двете страни и ще се установят отношения на сърдечни приятелства.

"Надяваме се договорът да постави ново начало в отношенията ни, но нека сме реалисти - процесът ще бъде дълъг", коментира от Тирана вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.
 
"Този договор дава наистина възможност за подобряване на отношенията и възможност историята да ни обединява, а не да ни разединява, като гледаме заедно напред в общото бъдеще", допълни Захариева и посочи, че има много такива примери за държави в ЕС.
 
Сред решенията на Министерския съвет има и две други, касаещи Македония - за меморандум за сътрудничество в областта на природния газ и изграждане на връзка между двете страни, както и за строителство на жп линия София - Скопие.

Водещи

Най-четени