Правителството одобри застраховката на АЕЦ „Козлодуй“ 15.04 | 17:38

Централата ще купи полица за всички обекти, които експлоатира

От Кристиан Костурков

АЕЦ "Козлодуй" ще поднови застраховката си "Обща гражданска отговорност", след като правителството одобри проекта на централата. Полицата се сключва от 2002 г. насам и покрива отговорността на Първа атомна към трети лица за ядрена вреда. При сключването на застраховката се отчита степента на застрахователния риск и броя на притежаваните и/или експлоатирани от дружеството ядрени съоръжения.

Според лиценза си, АЕЦ "Козлодуй" оперира с всички съоръжения, разположени на площадката й, с изключение на тези, които са предадени за стопанисване и управление на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДПРАО). В конкретния случай това са блокове 1 и 2 на централата, които бяха спрени в края на 2002 г., по-късно прехвърлени към ДПРАО, а от известно време дори започна разглобяването им.

Полицата ще бъде сключена с Гражданско дружество "Български национален застрахователен пул", в което участват няколко застрахователни компании. Договорът се сключва във връзка с уредбата на гражданската отговорност за ядрена вреда, която се съдържа в ратифицираната от България през 1994 г. Виенска конвенция за гражданска отговорност за ядрена вреда и в Закона за безопасно използване на ядрената енергия, припомнят от правителствената информационна служба.

Водещи

Най-четени